Urážky LGBTI+ a dezinformácie o pandémii a vojne. Majiteľ Dráčika s článkami prestať nechce

ta3/Alžbeta Múcsková
30.11.2022 00:00

Od februára 2022 sa na stránkach známeho hračkárstva Dráčik objavujú banery s urážlivým, kontroverzným a dezinformačným obsahom. K ich autorstvu sa priznal jeho majiteľ a zakladateľ Dušan Víglaský. Verejnosť i niektorí dodávatelia ho za komentáre kritizujú. Víglaský však avizoval, že s tvorbou článkov nehodlá skončiť.

Urážky LGBTI+ a dezinformácie o pandémii a vojne. Majiteľ Dráčika s článkami prestať nechce
Facebook/VIVO Bratislava

Podľa informácií webu Omédiách.com sa prvý baner objavil začiatkom tohto roku. Bola ním fotografia bielej holubice s nápisom: "Slováci si želajú mier pre všetky národy. Chceme naše územie bez cudzích vojsk a základní." Toto vyjadrenie vzbudilo medzi ľuďmi pozornosť a meno predajne sa začalo objavovať aj v médiách. Neskôr začal majiteľ pravidelne zverejňovať na stránkach svoje názory a myšlienky. 

LEGO a ALBI sú proti

Po viacerých kontroverzných komentároch sa v novembri k situácii vyjadrili aj dodávatelia predajní. Medzi prvými bola firma LEGO, ktorá svoje vyjadrenie zverejnila v komentári na sociálnej sieti. "Boli sme sklamaní, keď sme videli komunikáciu na webe Dráčik, a pozastavili sme propagačnú inzerciu, zatiaľ čo situáciu preskúmavame," napísala spoločnosť.

Dráčik, Lego Facebook/LEGO

Pre médiá sa vyjadrila firma obšírnejšie. "Situáciu preverujeme v súlade s našimi zásadami a postupmi. Naše hodnoty v skupine LEGO sú pre nás veľmi dôležité a očakávame, že naši partneri a dodávatelia budú zdieľať podobné princípy. Hoci nemôžeme zdieľať podrobnosti interných preskúmaní, radi by sme vás ubezpečili, že túto a každú správu tohto druhu berieme veľmi vážne," vyjadrili svoje stanovisko pre Omédiách.com

Po spoločnosti LEGO sa ozvala aj firma ALBI, ktorá je ďalším dodávateľom hračiek pre Dráčik. "S názormi pána Víglaského nesúhlasíme a dištancujeme sa od nich. Medzi naše firemné hodnoty patria okrem iných tolerancia a rovnoprávnosť," uviedla pre web tvnoviny.sk marketingová špecialistka ALBI Ivana Šulganová. Pre ta3.com sa spoločnosť vyjadriť odmietla. 

Menší dodávatelia hračiek ADC Blackfire a Merkury Toys sa podľa tvnoviny.sk od celej kauzy snažia dištancovať. Nákupné centrá, v ktorých sa predajne Dráčik nachádzajú, vo vyjadreniach vysvetlili, že na online marketingové stratégie svojich nájomcov nemajú dosah, a teda ani kompetenciu do nich zasahovať. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok