Vianočné trhy sú späť. Ako vyzerá ich návrat do najväčších slovenských miest?

ta3/hm
25.11.2022 16:51

Varené víno, punč, plnená lokša a obrovský ihličnan na námestí. Vianočné trhy, ktoré mali pre pandémiu posledné dva roky viac-menej prestávku, sú späť. Stánky s jedlom a kultúrny program avizovali tento rok viaceré mestá na Slovensku. Kde sa budú konať vianočné trhy?

Vianočné trhy sú späť. Ako vyzerá ich návrat do najväčších slovenských miest?
Profimedia (ilu)

Banská Bystrica

Banskobystrické Vianoce už tradične otvorí 6. decembra rozsvietením vianočného stromčeka na Námestí SNP Mikuláš. Námestie bude zdobiť približne 18-metrový smrek obyčajný z obce Tajov. Vianočnú výzdobu rozsvietia 1. decembra. 

V prvý decembrový deň na banskobystrickom námestí odštartujú aj vianočné trhy, ktoré potrvajú do 26. decembra a otvorené budú každý deň od 11.00 do 23.45 h. V období od 6. do 22. decembra pribudnú aj predajcovia s rôznymi remeselnými výrobkami. Stánky s občerstvením a vianočným punčom sa budú od začiatku decembra nachádzať aj v Starej tržnici.

Samospráva v rámci prípravy vianočných trhov myslela aj na ekológiu a hromadenie odpadu, v každom stánku s občerstvením si bude možné teplé nápoje zakúpiť v keramických hrnčekoch s motívom mesta. Súčasťou budú aj Banícke Vianoce, koncerty, vystúpenia folklórnych súborov, rozprávkové predstavenia pre deti, živý betlehem či charitatívne zbierky v podobe Primátorského punču a punču Univerzity Mateja Bela.

"V posledný deň tohto roka sa môžu všetci Banskobystričania i návštevníci tešiť na oslavy Silvestra na Námestí SNP. Na druhý deň, 1. januára 2023 sa uskutoční už tradičný novoročný pyromuzikálny ohňostroj a koncert pesničkárky Simy Magušinovej," informuje mesto na svojom webe.

Banská Bystrica_trhy TASR/Dušan Hein

Prešov

Prešovské vianočné trhy potrvajú od 25. novembra do 22. decembra a po krátkej prestávke budú na Hlavnej ulici pokračovať už v druhý sviatok vianočný 26. decembra a skončia sa na Troch kráľov 6. januára 2023. Ako uvádza mesto Prešov v pozvánke, návštevníci sa môžu tešiť na vianočné aj charitatívne stánky, drevený vyrezávaný betlehem, hudbu, svetelné inštalácie v parku, ale aj stromček ozdobený žiakmi zo základnej školy.

"Chýbať nebude ani rôznorodý kultúrny program na hlavnom pódiu, menšie formáty pri stromčeku a živá folklórna hudba medzi stánkami," pozýva metropola Šariša.

Prešov_trhy TASR/Milan Kapusta
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok