Ošpliechaný Van Gogh i paralyzovaná premávka. Ekoaktivistov financuje vnučka ropného magnáta

ta3/NF; BBC
6.12.2022 00:00

Britské hnutie ekoaktivistov Just Stop Oil sa v posledných mesiacoch dostalo na titulky novín po sérii protestov. Skupina vedie kampaň za viac opatrení v oblasti zmeny klímy, ale ich taktika, ktorá zahŕňa aj blokovanie diaľnic, čelila kritike, píše BBC.

Ošpliechaný Van Gogh i paralyzovaná premávka. Ekoaktivistov financuje vnučka ropného magnáta
Profimedia

Obliaty Stalin

Slovenské galérie zatiaľ nečelili podobnému vyčíňaniu ekologických aktivistov. Podobný "útok na umenie" nezaznamenali ani v múzeu moderného umenia Danubiana neďaleko Bratislavy. Pre ta3 to potvrdila Lenka Krčmárová z oddelenia marketingu. "Nestali sa nám obdobné výčiny v našom múzeu, ani v minulosti, ani v poslednej dobe," uviedla.

Riaditeľka Galérie Nedbalka Lucia Gunišová povedala, že "galéria nezaznamenala nikdy v minulosti, žiadne takéto problémy".

Manažérka pre publicitu Klára Hudáková zo Slovenskej národnej galérie (SNG) uviedla, že podobný útok environmentálneho charakteru galéria nezažila, no spomína si na jeden incident z minulosti, kedy umenie bolo terčom útoku. "V roku 2012 sme v rámci výstavy Prerušená pieseň v SNG umiestnili pred galériu viac ako štvormetrovú sochu J. V. Stalina ako súčasť edukačnej výstavy. Toto rozhodnutie galérie smerovalo k vyrovnaniu sa a spoznávaniu našej minulosti. Vandal, ktorý sochu oblial červenou farbou, to ale zjavne chápal inak," povedala.

Stalin TASR/Michal Svítok
Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok