Umenie terčom ekologických aktivistov. Schytali to Monet, van Gogh, Picasso aj Klimt

ta3 ČTK
19.11.2022 07:00

V roku 2022 sa ekologickí aktivisti na seba pokúsili upozorniť viackrát tým, že znehodnotili vystavované umelecké diela alebo sa k nim prilepili. Klimatickí aktivisti zo skupiny Letzte Generation (Posledná generácia) sa napríklad poliali vo viedenskom Leopoldovom múzeu olejom obraz rakúskeho maliara Gustava Klimta - Smrť a život. To však nie je všetko. Pozrite si, ako aktivisti upozorňujú na potrebu zasiahnuť v boji so zmenami klímy.

Umenie terčom ekologických aktivistov. Schytali to Monet, van Gogh, Picasso aj Klimt
AP Photo/Letzte Generation Oesterreich

Klimatickí aktivisti zo skupiny Letzte Generation poliali vo viedenskom Leopoldovom múzeu olejom 15. novembra obraz rakúskeho maliara Gustava Klimta - Smrť a život. Dielo bolo za sklom a zatiaľ nie je jasné, či bol obraz poškodený.

O čosi skôr, 9. novembra, sa zase dve ekologické aktivistky v austrálskej Národnej galérii v Canberre prilepili k obrazu od Andyho Warhola. Skupina Stop Fossil Fuel Subsidies (Prestaňte dotovať fosílne palivá) zverejnila na sociálnych sieťach video, na ktorom si dve mladé ženy prilepili ruku k obrazu s Campbellovými polievkovými konzervami.

Umenie alebo život?

Ekologickí aktivisti z hnutia Futuro Vegetal sa prilepili 5. novembra k rámom dvoch obrazov Franciska Goyu v madridskom múzeu Prado, aby upozornili na nutnosť razantnejších opatrení v boji so zmenami klímy. Na stenu galérie zároveň napísali „+1,5 °C“, čo má pripomenúť cieľ obmedziť globálne otepľovanie pri porovnaní s predpriemyselnou dobou na túto hranicu. Aktivisti si vybrali dva známe Goyove obrazy Nahá Maja a Oblečená Maja.

Dvojica aktivistov demonštrovala 27. októbra v haagskej galérii Mauritshuis pri diele holandského maliara Jána Vermeera Dievča s perlou. Na videoklipe na sociálnych sieťach bolo vidieť dvojicu mužov potierajúcich sa červenou tekutinou. Jeden z nich sa prilepil hlavou k obrazu, zatiaľ čo druhý anglicky hovoril: "Aký je to pocit, vidieť niečo krásne, zrejme ničené pred vašimi očami?Muž neskôr dodal, že obraz je chránený sklom, čo vo vyhlásení potvrdila aj galéria Mauritshuis. 

Aktivisti mali na sebe počas incidentu biele tričká s nápisom "Just Stop Oil" (Zastavme ropu). Začiatkom tohto mesiaca boli aktivisti odsúdení na dva mesiace väzenia. Sudca v Haagu polovicu trestu podmienečne odložil, čo znamená, že aktivisti za mrežami strávia jeden mesiac.

Dvaja aktivisti vyliali v druhej polovici októbra v múzeu Barberini v nemeckom Postupime riedku zemiakovú kašu na obraz známeho francúzskeho maliara Claudea Moneta a potom sa k nemu prilepili. Chceli tým protestovať proti využívaniu fosílnych palív. K činu sa prihlásila ekologická skupina Letzte Generation. Spôsobili škodu vo výške päťcifernej čiastky v eurách.

Ekologické aktivistky z hnutia Just Stop Oil (Zastavme ropu) v londýnskej Národnej galérii vyliali zase 14. októbra na obraz Slnečnica od holandského maliara Vincenta van Gogha paradajkovú polievku. Následne si ženy prilepili ruku k stene a podľa Sky News zakričali: "Čo má väčšiu hodnotu? Umenie alebo život?". Obe ženy neskôr zatkla polícia. Obraz podľa galérie chránilo sklo, takže nebol zničený, bol však mierne poškodený rám.

Škoda 12-tisíc eur

Austrálska polícia zatkla 9. októbra dvoch klimatických aktivistov zo skupiny Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu), ktorí sa prilepili na obraz španielskeho maliara Pabla Picassa. Dielo s názvom Masaker v Kórei v Národnej galérii v meste Melbourne chráni sklo, podľa organizácie dielo aktivisti pri protestnej akcii nijako nepoškodili.

Aktivisti zo skupiny Letzte Generation sa v Štátnych umeleckých zbierkach Drážďany (SKD) prilepili 23. augusta na obraz Sixtínskej madony talianskeho maliara Raffaela Santiho. Samotnú maľbu renesančného umelca zo 16. storočia, ktorá je zakrytá sklenenou tabuľou, nepoškodili. Akcia však spôsobila päťcifernú škodu v eurách. Náklady na reštaurovanie rámu obrazu, ku ktorému sa aktivisti prilepili, dosahujú až 5000 eur. Ďalšie náklady vo výške 7000 eur podľa múzea vznikli v dôsledku núteného uzavretia galérie.

Traja talianski ekologickí aktivisti sa prilepili v júli k slávnemu dielu maliara Sandra Botticelliho v galérii Uffizi vo Florencii. Chceli tak upozorniť na podľa nich nedostatočné opatrenia v boji proti klimatickým zmenám. Obraz Primavera vďaka ochrannému sklu nebol poškodený.

Dvaja klimatickí aktivisti sa začiatkom júla prilepili k rámu 200 rokov starého majstrovského diela v londýnskej Národnej galérii. Oboch demonštrantov, ktorí patria k skupine vyzývajúcej k rýchlemu ukončeniu využívania ropy, plynu a ďalších fosílnych palív, čoskoro polícia zadržala. Muž a žena najprv preliezli zábrany, aby obraz nazvaný Voz na seno od anglického maliara Johna Constablea prelepili veľkými listami papiera, na ktorých bola vyobrazená "apokalyptická vízia budúcnosti". Potom sa každý z nich prilepil k rámu vystaveného diela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok