Ošpliechaný Van Gogh i paralyzovaná premávka. Ekoaktivistov financuje vnučka ropného magnáta

ta3/NF; BBC
6.12.2022 00:00

Britské hnutie ekoaktivistov Just Stop Oil sa v posledných mesiacoch dostalo na titulky novín po sérii protestov. Skupina vedie kampaň za viac opatrení v oblasti zmeny klímy, ale ich taktika, ktorá zahŕňa aj blokovanie diaľnic, čelila kritike, píše BBC.

Ošpliechaný Van Gogh i paralyzovaná premávka. Ekoaktivistov financuje vnučka ropného magnáta
Profimedia

Kto financuje Just Stop Oil?

Podľa  webovej stránky aktivistov, väčšina financií na Just Stop Oil pochádza z Climate Emergency Fund – americkej siete založenej v roku 2019 na financovanie klimatického aktivizmu. Climate Emergency Fund je zase čiastočne financovaný Aileen Gettyovou, americkou filantropkou, ktorej starým otcom bol ropný magnát J. Paul Getty, považovaný za najbohatšieho muža v 60. rokoch minulého storočia.

Aileen Gettyová žila dlho v tieni mužských rodinných príslušníkov. Zatiaľ čo jej mladší brat Mark je známy tým, že spoluzakladal fotografickú agentúru Getty Images, jej starší brat John Paul Getty III sa dostal na titulky novín v roku 1973, keď ho ako 16-ročného uniesla kalábrijská mafia. Ich starý otec, o ktorom sa vedelo, že je tvrdohlavý, odmietol zaplatiť výkupné vo výške 17 miliónov eur. Výkupné nakoniec zaplatili po tom, čo únoscovia znížili svoje nároky a talianske noviny obdržali jeho odrezané ucho, uviedol francúszky spravodajský web Le Monde.

V knihe Growing Up Getty, ktorá sa zameriava na túto zámožnú rodinu, spisovateľ James Reginato opísal Aileenino detstvo v Taliansku, absolvovanie nóbl internátnej školy v Anglicku a rebelantské dospievanie, ktoré ju priviedlo k alkoholu a drogám. V roku 1981 sa vydala za Christophera Wildinga, syna americkej herečky Elizabeth Taylorovej, s ktorým má dve deti. Nakoniec sa však rozviedli. V tom čase jej diagnostikovali HIV. "Aj keby to nebolo HIV, stále by som bola obeťou niečoho," vysvetlila v roku 1996. "Obeť mojich rodičov, môjho dedičstva, života." Keďže mala so svojou svokrou blízky vzťah, kým sa snažila prekonať svoju závislosť, angažovala sa v pomoci pacientom s AIDS a bezdomovcom. Neskôr sa pustila do boja za záchranu planéty. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok