Ošpliechaný Van Gogh i paralyzovaná premávka. Ekoaktivistov financuje vnučka ropného magnáta

ta3/NF; BBC
6.12.2022 00:00

Britské hnutie ekoaktivistov Just Stop Oil sa v posledných mesiacoch dostalo na titulky novín po sérii protestov. Skupina vedie kampaň za viac opatrení v oblasti zmeny klímy, ale ich taktika, ktorá zahŕňa aj blokovanie diaľnic, čelila kritike, píše BBC.

Ošpliechaný Van Gogh i paralyzovaná premávka. Ekoaktivistov financuje vnučka ropného magnáta
Profimedia

Just Stop Oil je britská skupina ekologických aktivistov. Prvýkrát sa dostala do pozornosti po sérii marcových protestov, ktoré zahŕňali nájazdy na niekoľko futbalových ihrísk Premier League, pričom jeden aktivista sa priviazal k žrdi bránky. Odvtedy sa uskutočnili ďalšie veľké protesty, vrátane blokády ropných terminálov a prerušenia premávky niektorých z najrušnejších diaľnic v Británii, informoval britský spravodajský web BBC.

Aké taktiky používajú?

Aktivisti chcú dosiahnuť, aby vláda zastavila nové licencie na prieskum ropy a iných fosílnych palív v Spojenom kráľovstve. Opisujú sa ako "koalícia skupín spolupracujúcich na zabezpečení toho, aby sa vláda zaviazala zastaviť udeľovanie licencií na nové fosílne palivá a ich výrobu". Britská vláda plánuje do roku 2025 udeliť licenciu na viac ako 100 nových projektov v oblasti ropy a zemného plynu. Okrem výzvy na ukončenie využívania fosílnych palív chce skupina dosiahnuť, aby vláda investovala do obnoviteľnej energie a lepšej izolácie budov, aby sa predišlo plytvaniu energiou.

Demonštranti z Just Stop Oil nedávno hodili v Národnej galérii polievku na obraz Slnečnice od holandského maliara Vincenta van Gogha. Následne si ženy prilepili ruku k stene a podľa Sky News zakričali: "Čo má väčšiu hodnotu? Umenie alebo život?". Obe neskôr zatkla polícia. Obraz podľa galérie chránilo sklo, takže ho nezničili. Mierne poškodili len rám.

Van Goghove umenie to "schytalo" od aktivistov z Just Stop Oil už dvakrát. Louis McKechnie (22) a Emily Brocklebanková (23) spôsobili škodu okolo 2 000 libier, keď sa prilepili k rámu obrazu Broskyňové stromy v rozkvete v londýnskej galérii Courtauld Gallery. McKechnie bol väznený tri týždne, zatiaľ čo Brocklebanková dostala podmienečný trest. "Nemyslela som si, že spôsobím tak veľkú škodu. Lepidlo sa dá predsa odstrániť," povedala.

Aktivisti sa tiež pokúsili narušiť britskú Grand Prix a sériou demonštrácií spôsobili uzavretie vysoko frekventovanej diaľnice M25. Podľa Just Stop Oil boli jeho členovia od apríla zatknutí takmer 2000-krát, pričom piati z ich priaznivcov sú momentálne vo väzení.

Z videí na sociálnych sieťach za posledných pár mesiacov je zrejmé, že aktivisti z Just Stop Oil, ktorí zastavili premávku na M25, nahnevali mnohých vodičov. Obchodný tajomník Grant Shapps označil narušenie premávky za "úplne poburujúce". "Nenarušujte životy iných ľudí," povedal počas rozhovoru pre britskú stanicu LBC. Metropolitná polícia vyčíslila, že od začiatku októbra tohto roka boli protesty Just Stop predmetom vyše 10 000 policajných smien. Nasadení boli dôstojníci, ktorí by sa inak zaoberali problémami miestnych komunít, kriminalite alebo vlámaniam a lúpežiam.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok