Zelenskyj šiel do Chersonu, lebo mal chuť na melón. Aký symbol ukrýva toto ovocie?

ta3/Veronika Kužmová
24.11.2022 05:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský nedávno navštívil čerstvo oslobodené mesto Cherson. Svojou návštevou chcel vyjadriť podporu tamojším ľuďom, no zažartoval, že tam prišiel, pretože mal chuť na melón. Nezainteresovaným by táto poznámka možno unikla, no v skutočnosti mala oveľa hlbší význam, ako by sa mohlo zdať.

Zelenskyj šiel do Chersonu, lebo mal chuť na melón. Aký symbol ukrýva toto ovocie?
TASR/AP

Rôzne organizácie, vrátane futbalového tímu Dynamo Kyjev dočasne prepracovali svoje logá tak, aby do nich zakomponovali toto ovocie.

Ukrajinská národná pošta, pokračujúc v tradícii, použila melón aj na grafike poštových známok.  

Šalátová kauza

Mesto Cherson sa stalo jediným ukrajinským regionálnym hlavným mestom, ktoré Rusi obsadili, dobyli ho začiatkom marca. Neskôr bol Chersonský región jedným zo štyroch, ktoré Rusko po samozvaných referendách v septembri ilegálne anektovalo. Po stiahnutí nepriateľských jednotiek z mesta, predstavitelia varovali, že vojna sa ešte neskončila. Miestni obyvatelia však jasali na centrálnom námestí v Chersone a mnohí sa stretli s priateľmi a blízkymi, ktorých nevideli celé mesiace.

Červené melóny sa počas osláv opäť dostali do centra pozornosti - ľudia ich pri vstupe do oslobodeného mesta nadšene odovzdávali ukrajinským jednotkám. Videá vytvorené pri oslobodení ukazujú, ako miestni obyvatelia objímajú ukrajinského vojaka, ktorý si na hrudi drží mohutný melón. Na inom videu, na ktorom sú zobrazené podobné oslavy v susednej Odese, sa zas školáci hrali so skákajúcou loptičkou, ktorá svojimi farbami pripomínala toto ovocie.

Melón sa stal na sociálnych sieťach veľkým fenoménom a mnoho ľudí začalo vytvárať rôzne meme, ktoré pôsobili vtipne a stali sa virálnymi. Napríklad, v kontexte nedávnej "šalátovej kauzy" s britskou expremiérkou Liz Trussovou sa na Twitteri objavil podobne ladený príspevok, no tentoraz v hlavnej úlohe s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok