Zelenskyj šiel do Chersonu, lebo mal chuť na melón. Aký symbol ukrýva toto ovocie?

ta3/Veronika Kužmová
24.11.2022 05:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský nedávno navštívil čerstvo oslobodené mesto Cherson. Svojou návštevou chcel vyjadriť podporu tamojším ľuďom, no zažartoval, že tam prišiel, pretože mal chuť na melón. Nezainteresovaným by táto poznámka možno unikla, no v skutočnosti mala oveľa hlbší význam, ako by sa mohlo zdať.

Zelenskyj šiel do Chersonu, lebo mal chuť na melón. Aký symbol ukrýva toto ovocie?
TASR/AP

Zelenského poznámka odkazovala na melón, ktorý sa stal symbolom juhoukrajinského regiónu a v nedávnej minulosti doslova rozbúril vody internetu, píše BBC. Väčšina melónov na Ukrajine pochádza práve z Chersonu, keďže je to poľnohospodársky významné mesto pri Čiernom mori. Vďaka vlhkému podnebiu sa tu ich pestovaniu darí.

Červené melóny vraj do oblasti priviezli krymskí Tatári pred stáročiami. V 40. a 50. rokoch minulého storočia, v rokoch biedy a chudoby po druhej svetovej vojne, kedy bolo ťažké zohnať cukor, ľudia v tomto regióne varili z melónov melasu alebo džem, vysvetlila šéfkuchárka a autorka kníh o jedle Olia Herculesová. V Chersonskej oblasti vyrastala, vďaka čomu má bohaté spomienky napríklad aj na to, ako jej starý otec kvasil melón vo vani v záhrade. "To, že som doma som vedela vždy, keď som uvidela nákladné autá na kraji cesty s ľuďmi predávajúcimi melóny,“ povedala Olia.

Melónová plavba do Kyjeva

O tom, že melóny sú pre oblasť veľmi významným produktom svedčí aj fakt, že začiatok jesene, a zároveň sezóny ich zberu, sa spájal s každoročnou tradíciou, počas ktorej z Chersonu vyplával čln plný melónov a po rieke Dneper putoval až do Kyjeva. Táto výnimočná udalosť sa pred aktuálne prebiehajúcou vojnou vysielala aj v televízii a sledovalo ju množstvo ľudí. Po tom, čo sa v roku 2017 po 14-ročnej odmlke tradícia znova rozbehla, zavládla podľa denníka Kyiv Post doslova melónová eufória, ktorá bola taká silná, že na Twitteri vznikol neoficiálny parodický účet Melón na člne“.

Melón sa stal symbolom mesta Cherson a najmä znakom bojov za slobodu. To je pravdepodobne dôvod, prečo popularita melónu ako meme na sociálnych sieťach explodovala práve vtedy, keď ruské jednotky z oblasti ustúpili. 11. novembra zverejnil ukrajinský premiér Denys Shmyhal na Twitteri fotografiu, na ktorej drží v rukách veľký melón s popisom #NoveFotoProfilyu. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok