Kyjev valcuje sociálne siete satirickými príspevkami. Ako vznikajú najlepšie ukrajinské memečká?

ta3/Veronika Kužmová
23.10.2022 00:00

Vojna na Ukrajine trvá už takmer osem mesiacov a jej vývoj je naozaj turbulentný. Ukrajinské protiofenzívy napredujú, zatiaľ čo ruské sily tlačia na rôznych miestach. Vojna sociálnych médií týchto dvoch krajín má však jednoznačného víťaza. "Toto je meme národ. Ak by boli zbraňou meme, vyhrali by sme,“ hovorí kyjevská podnikateľka Olena, ktorá vytvára vtipné príspevky kolujúce internetom.

Kyjev valcuje sociálne siete satirickými príspevkami. Ako vznikajú najlepšie ukrajinské memečká?
TASR/AP

Olena nie je jej skutočné meno. Ako riaditeľka skupiny dobrovoľníkov, ktorí sa na sociálnych sieťach usilujú netradičným spôsobom reagovať na udalosti súvisiace s vojnou na Ukrajine, sa vzhľadom na citlivú povahu tejto činnosti prezentuje pod prezývkou a ostáva na verejnosti v anonymite. 

Dobrovoľníci pod jej vedením vytvárajú internetové meme –  vtipné, často i zhudobnené videá, obrázky a texty, ktorými pútajú pozornosť divákov ukrajinského ministerstva obrany doma i v zahraničí. Príspevky sa rýchlo šíria na internete. "Hlavnou myšlienkou je osloviť medzinárodné publikum a ukázať, že Ukrajina je skutočne schopná víťaziť. Nikto nechce investovať do porazených,“ opísala Olena v rozhovore pre portál BBC podstatu svojej práce.

Satirické, no s pointou

Jedným z príspevkov, ktorý zožal najväčší úspech je júnové video vyjadrujúce vďaku Veľkej Británii za zaslanú vojenskú pomoc. Video malo aj výstižný popis – text piesne kapely Queen Friends will be friends a obsahovalo hudbu piesne od Gustava Holsta a The Clash. Zábery použitia britských protitankových zbraní sa striedali s fotkami Shakespeara, Davida Bowieho či Lewisa Hamiltona.

Ďalším zo série videí bola reakcia na francúzskym prezidentom schválenú dodávku samohybných diel Caesar. Francúzsko je vnímané ako krajina lásky a romantiky, preto vo videu nesmeli chýbať obrázky ruží, čokolády a panorámy Paríža. Atmosféru znásobovala skladba Jane Birkin Je T'aime Moi Non Plus. 

Najpodstatnejší bol ale text: "Romantické gestá majú mnoho podôb. Ak však chcete skutočne vyhrať naše srdcia, nič neprekoná 155mm vysoko mobilné samohybné delostrelectvo." Vo videu bolo zobrazené aj použitie zbraní v akcii. V závere sa Ukrajinci poďakovali Francúzom v ich rodnom jazyku "Merci beaucoup, France“ a požiadali o ďalšiu pomoc.

Olena v rozhovore uviedla, že medzi jej obľúbené "ďakovné“ videá patrí to adresované Švédsku ako pochvala za dobrú investíciu v podobe 20 000 dolárov od kráľa Karla Gustáva na raketomety, ktoré sú schopné vyradiť ruské tanky T-90 v hodnote 4,5 milióna dolárov. Sprievodnou piesňou Money, Money, Money od skupiny ABBA vystihli autori dokonale podstatu videa i daru.

Vďaka úsiliu Oleninho tímu má účet ukrajinského ministerstva obrany na Twitteri už 1,5 milióna sledovateľov. Najúspešnejšie video, ktoré bolo zverejnené v auguste po niekoľkých záhadných útokoch na ruské ciele na anektovanom Kryme, zaznamenalo 2,3 milióna zhliadnutí. V tomto príspevku sa autori vysmievali Rusom, že urobili veľkú chybu, ak si na letnú dovolenku spomedzi množstva destinácií vybrali práve Krym.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok