Je vinníkom Rusko či Ukrajina? BBC overila dôkazy z Przewodówa, kam sa zatúlala raketa

ta3/Soňa Búranová
23.11.2022 06:00

V utorok 15. novembra dopadla na poľský Przewodów raketa a zabila dvoch ľudí. Poľsko uviedlo po zásahu svoju armádu do stavu najvyššej pohotovosti. Prvotné informácie hovorili o ruskej rakete, keďže Moskva ich v ten deň vypálila desiatky a ukrajinské sily sa ich pokúsili zostreliť vlastnými raketami. Vyšetrovanie dospelo k záverom, že to nemusí byť pravda.

Je vinníkom Rusko či Ukrajina? BBC overila dôkazy z Przewodówa, kam sa zatúlala raketa
TASR/AP

Iné scenáre

Najbližší bod Ruska je od miesta výbuchu v Poľsku vzdialený asi 580 kilometrov, čo je oveľa viac ako dosah systému S-300, ktorý je podľa expertov približne 90 kilometrov. 

Bielorusko sa v tomto konflikte stalo blízkym spojencom Ruska a už skôr sa hovorilo o tom, že Moskva na jeho územie poslala systémy S-300. Najbližšie miesto v Bielorusku je od farmy v Poľsku, kde raketa dopadla, vzdialené menej ako 120 kilometrov. Ak by tam boli rozmiestnené rakety, miesto zásahu mohlo byť v dosahu S-300. Je totiž možné, že rôzne typy tejto strely môžu mať dlhší dosah.

Takto vyzerá systém protivzdušnej obrany S-300.

Podľa expertov na zbrane je veľmi ťažké zistiť pôvod rakety na základe jej trosiek. BBC píše, že sa objavili špekulácie, že Rusko sa mohlo zameriavať na miesta na Ukrajine v blízkosti daného úseku pri poľských hraniciach.

Asi 10 kilometrov od obce, hneď za hranicou s Ukrajinou, sa totiž nachádza Dobrotvirská elektráreň. V jej blízkosti je nainštalované aj fungujúce elektrické vedenie, ktoré spája Poľsko s Ukrajinou. Rusko sa zameriava práve na infraštruktúru, akou je táto, a ukrajinské sily používajú protiraketovú obranu, aby útoky zneškodnili.

Oficiálne informácie hovoria o tom, že explózia bola spôsobená pravdepodobne "zatúlanou" strelou ukrajinskej protivzdušnej obrany. "Nemáme dôkazy, že by bol incident spred niekoľkých dní v Poľsku výsledkom zámerného útoku na Poľsko. Vieme však, že celý incident bol výsledkom zámerného či mnohých zámerných útokov Ruska na Ukrajinu," doplnil šéf NATO.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok