Je vinníkom Rusko či Ukrajina? BBC overila dôkazy z Przewodówa, kam sa zatúlala raketa

ta3/Soňa Búranová
23.11.2022 06:00

V utorok 15. novembra dopadla na poľský Przewodów raketa a zabila dvoch ľudí. Poľsko uviedlo po zásahu svoju armádu do stavu najvyššej pohotovosti. Prvotné informácie hovorili o ruskej rakete, keďže Moskva ich v ten deň vypálila desiatky a ukrajinské sily sa ich pokúsili zostreliť vlastnými raketami. Vyšetrovanie dospelo k záverom, že to nemusí byť pravda.

Je vinníkom Rusko či Ukrajina? BBC overila dôkazy z Przewodówa, kam sa zatúlala raketa
TASR/AP

Overenie prvých dôkazov

Na sociálnych sieťach sa v utorok neskoro večer začali šíriť aj zábery z miesta výbuchu, na ktorých je vidieť kráter a poškodený traktor a príves. Bolo však ťažké miesto lokalizovať, keďže bola tma.

No záber, ktorý v stredu ráno zverejnila poľská polícia na sociálnych sieťach, ukazuje policajtov, ktorí miesto skúmajú. Na oboch obrázkoch je vidieť rovnaký príves, rozsypané obilie a trosky. Takže ide o fotografie z toho istého miesta.

Snímka urobená zo vzduchu vo štvrtok (17. novembra) po napadnutí tenkej vrstvy snehu potvrdzuje presnú polohu raketového útoku v areáli farmy. Nachádza sa blízko budov, ktoré vytvárajú tvar písmena L. Je možné ho vidieť TU.

Ďalší obrázok, ktorý v utorok (15. novembra) koloval na sociálnych sieťach a ktorý ľudia masovo zdieľali, ukazuje úlomok z rakety, o ktorej sa tvrdilo, že sa našiel na mieste činu. Len na základe tohto obrázka BBC doteraz nedokázala overiť, či sa našiel na rovnakom mieste, pretože na fotografii chýbali širšie vizuálne stopy. V stredu (16. novembra) sa korešpondent BBC nedostal k miestu činu bližšie, keďže poľské úrady okolie uzavreli.

Preto BBC fotografiu úlomku ukázala odborníkom na obranu. Opýtala sa ich, či vedia zistiť, z akého typu rakety pochádza a kto ju mohol odpáliť. Mark Cancian z think-tanku CSIS (Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie) sa domnieva, že môže byť zo systému S-300. Tento typ rakiet sa zvyčajne používa na útoky zem-vzduch a počas vojny ho používa nielen Rusko, ale aj Ukrajina. 

Douglas Barrie, vojenský expert z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie, hovorí, že existujú "vierohodné, ale nie jednoznačné“ dôkazy, že raketa naozaj pochádza zo systému S-300. Poukazuje na to, že koncový kryt úlomku na obrázku má malé okrúhle otvory, čo je podobný vzor, aký sa nachádza na jednej zo striel vypálených z S-300.

"Kto raketu odpálil, nie je jasné," hovorí J Andrés Gannon, bezpečnostný expert z Rady pre zahraničné vzťahy USA, ktorý súhlasí s tým, že môže byť zo systému S-300. "Vieme, že Rusko používa S-300 na pozemné útoky, aj keď je to systém protivzdušnej obrany, ale Ukrajina ich používa aj na protivzdušnú obranu proti riadeným raketám," vysvetlil. Krajiny sa však navzájom obviňujú z toho, ktorá z nich systémom S-300 spôsobila škody po nedávnych útokoch.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok