Je vinníkom Rusko či Ukrajina? BBC overila dôkazy z Przewodówa, kam sa zatúlala raketa

ta3/Soňa Búranová
23.11.2022 06:00

V utorok 15. novembra dopadla na poľský Przewodów raketa a zabila dvoch ľudí. Poľsko uviedlo po zásahu svoju armádu do stavu najvyššej pohotovosti. Prvotné informácie hovorili o ruskej rakete, keďže Moskva ich v ten deň vypálila desiatky a ukrajinské sily sa ich pokúsili zostreliť vlastnými raketami. Vyšetrovanie dospelo k záverom, že to nemusí byť pravda.

Je vinníkom Rusko či Ukrajina? BBC overila dôkazy z Przewodówa, kam sa zatúlala raketa
TASR/AP

Rusko akýkoľvek podiel viny na incidente okamžite odmietlo. Podľa bývalého ruského prezidenta Dmitriho Medvedeva sa Západ pokúšal posunúť k ďalšej svetovej vojne. Šéf NATO Jens Stoltenberg 22. novembra vyhlásil, že je "najpravdepodobnejšie", že na vine je protivzdušná obrana Kyjeva, ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trval na tom, že najvyšší velitelia ho ubezpečili, že "to nebola naša raketa". 

Investigatívny tím BBC analyzoval správy a študoval fotografie na sociálnych sieťach, aby sa o tomto incidente pokúsil odhaliť podrobnosti.

Kde nastal výbuch?

O explózii najskôr informovali poľské médiá v utorok večer (15. novembra). Popísali výbuch v blízkosti poľskej dediny Przewodów, ktorá leží asi šesť kilometrov od ukrajinských hraníc.

Pôvodné správy hovorili o tom, že raketa dopadla vedľa farmy, kde zamestnanci nakladajú a zvážajú obilie, pričom zničila neďalekú budovu. BBC preskúmala satelitné snímky (ukázali iba jednu farmu v dedine) a porovnala ich s fotografiami, ktoré boli vytvorené na druhý deň ráno, v stredu 16. novembra, aby bolo možné lokalizovať miesto dopadu rakety. Túto informáciu potvrdili aj poľské úrady.

Investigatívny tím tiež preskúmal video, ktoré bolo v utorok neskoro večer zverejnené na sociálnych sieťach. Zobrazuje bezprostredné následky výbuchu, keď raketa "dopadla na poľské územie". Je na ňom vidieť stúpajúci dym. Na videu sú zachytené vizuálne stopy, ktoré vyzerajú tak, že zodpovedajú lokalite v poľskej dedine.

Cesta na videu vyzerá podobne ako na leteckej snímke oblasti. Stáča sa doľava a potom doprava, čo môžete vidieť TU. Rozdvojuje sa pred budovou béžovej farby, ktorá je na obrázku znázornená oranžovou farbou. Ide o bytový dom v blízkosti farmy, podobne vyzerajú aj vegetácia a línie stromov. Novinári z BBC sa pokúsili kontaktovať osobu, ktorá video natočila, aby ho mohli ďalej overiť, no zatiaľ nedostali odpoveď.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok