Je neuveriteľné, že vláda nemá na lekárov čas, povedala Bittó Cigániková. Zdravotníctvo je podfinancované, zhodli sa Baláž a Zelník

ta3
21.11.2022 21:38

Rokovania o požiadavkách lekárov sa zasekli na Igorovi Matovičovi. Podľa lekárov je to, čo už bolo dohodnuté pre ministra financií zrazu nové. Hrozba kolapsu slovenského zdravotníctva tak pretrváva. Čo bude po 1. decembri? Spýtali sme sa Jany Bittó Cigánikovej, Vladimíra Baláža a Štefana Zelníka.

20221121_tema_dna_traja.jpg
TA3

„Je to najhorší rozpočet, aký kedy zdravotníctvo malo,“ povedal Zelník. „Ceny energií idú hore a rezort dostal iba o 130 miliónov viac ako v minulom roku,“ pokračoval. Podľa neho, v porovnaní s Českom to je pre infláciu príliš nízka čiastka.

„DRG nie je taký jednoduchý systém,“ povedal Baláž. „Musí to byť urobené správne, aby to správne fungovalo,“ pokračoval. Podľa neho, by sme mali nechať na tom pracovať odborníkov, keďže aj odborári vraj uviedli, že tento systém podporujú. „Zdravotníctvo máme podfinancované,“ súhlasil Baláž s kolegami. Chcel by, aby Slovensko dosiahlo porovnateľné financovanie s okolitými štátmi.

Dlhé rokovania vlády

„Je neuveriteľné, že vláda nemá na lekárov čas,“ povedala Bittó Cigániková. Eduard Heger je momentálne mimo Slovenska. „Matovič a Heger sľúbili, že toto bude vyriešené už cez leto,“ dodala. Považuje to za nemiestne, aby desať dní pred výpoveďami stále nemali riešenie.

„Pandémia Covidu-19 a jej riešenie nebolo ideálne,“ uviedol Baláž. Podľa neho chodili lekári v tomto období do práce z posledných síl. Pokračoval, že ostatné krajiny v Európe sa o svojich lekárov postarali, no vláda na Slovensku tak neurobila. „Sú to len také reči,“ dodal o slovách premiéra Hegera o tom, že sme pandémiu zvládli.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok