Je neuveriteľné, že vláda nemá na lekárov čas, povedala Bittó Cigániková. Zdravotníctvo je podfinancované, zhodli sa Baláž a Zelník

ta3
21.11.2022 21:38

Rokovania o požiadavkách lekárov sa zasekli na Igorovi Matovičovi. Podľa lekárov je to, čo už bolo dohodnuté pre ministra financií zrazu nové. Hrozba kolapsu slovenského zdravotníctva tak pretrváva. Čo bude po 1. decembri? Spýtali sme sa Jany Bittó Cigánikovej, Vladimíra Baláža a Štefana Zelníka.

20221121_tema_dna_traja.jpg
TA3

OĽANO a Covid-19

„Absolútne nebola zvládnutá,“ povedal o pandémii Zelník. Dokonca si myslí, že celoplošné testovania antigénovými testami spôsobili nárast ochorenia. Testovanie dokonca nazval sprostosťou. Pojazdné a iné testovacie zariadenia označil Zelník za veľmi zlý nápad.

„Zdravotníci v nápore zažívali výnimočnú situáciu,“ povedala o pandémii Bittó Cigániková. „Je pravda, že okolité krajiny na to reagovali zlepšením podmienok,“ pokračovala. Priznala, že 25 zdravotníckych povolaní počas pandémie dostali od vlády navýšenie platov. „Rokovania sú v poriadku, ale netreba vo všetkom odborárom vyjsť v ústrety,“ uviedla. Myslí si, že ich momentálny nekompromisný postoj nie je fér. „Opakujem však, že na druhej strane musí byť niekto, s kým sa dá dohodnúť,“ dodala.

Núdzový stav ako riešenie?

„Ja som výpoveď nedal,“ vyhlásil Baláž. „Rozumiem však svojim kolegom a držím im palce,“ pokračoval. Lekári, ktorí výpovede nepodali, podľa neho nezvládnu situáciu, ak ich kolegovia podajú výpoveď. Prioritou budú samozrejme ľudia, ktorí potrebujú okamžitú zdravotnú starostlivosť.

„Ak vláda vyhlási núdzový stav, tak nič tým nevyrieši,“ povedal Zelník. „Ak sa nebudú saturovať náklady nemocníc, tak nebudú môcť fungovať,“ pokračoval. Podľa neho sa musí schváliť rozpočet, ktorý financuje nemocnice, cez zdravotné poisťovne.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok