Je neuveriteľné, že vláda nemá na lekárov čas, povedala Bittó Cigániková. Zdravotníctvo je podfinancované, zhodli sa Baláž a Zelník

ta3
21.11.2022 21:38

Rokovania o požiadavkách lekárov sa zasekli na Igorovi Matovičovi. Podľa lekárov je to, čo už bolo dohodnuté pre ministra financií zrazu nové. Hrozba kolapsu slovenského zdravotníctva tak pretrváva. Čo bude po 1. decembri? Spýtali sme sa Jany Bittó Cigánikovej, Vladimíra Baláža a Štefana Zelníka.

20221121_tema_dna_traja.jpg
TA3

Janu Bittó Cigánikovú, poslankyňu za SaS, prekvapilo, že vláda začala rokovať od začiatku. „Obávam sa, čo z rokovania vzíde,“ povedala. Uviedla, že DRG (Diagnosis-related group) systém, ktorý meria a vyhodnocuje produkciu nemocníc, je dobrý nápad, na ktorý už bolo podniknutých niekoľko krokov.

„O čom sa dá rokovať pri tom prvom bode osem alebo desať hodín?“ povedal poslanec za Smer-SD Vladimír Baláž. Nikto podľa neho neočakáva, že DRG bude spustený zajtra. Ľudia, čo sa tomu rozumejú chápu, že to je na dlhšiu trať.

DRG zavádzame 12 rokov

„Mnohokrát sa mi zdá, že tí čo o tom rokujú, nepochopili celý systém financovania zdravotníctva,“ povedal Štefan Zelník, prezident Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení. Podľa neho je DRG veľmi dobrý systém, avšak je hanba, že ho zavádzame už 12 rokov. Tvrdí, že sme ho nezaviedli, lebo nemáme dostatok financií v zdravotníctve.

„DRG nie je cenník,“ povedala Bittó Cigániková. Podľa nej každá nemocnica vykáže, koľko u nej stojí konkrétna operácia. „Tento systém je veľmi dobrý preto, že porovnáva ceny operácií v nemocniciach,“ pokračovala. „Na zdravotníctvo dáva Slovensko menej ako okolité krajiny,“ dodala o stave v zdravotníctve.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok