ROZHOVOR: Cestovať v karavane s malými deťmi? Dvojica dobrodruhov búra stereotypy

ta3/Nicolette Ftáčková
29.12.2022 00:00

Počet ľudí, ktorí pracujú ako digitálni nomádi sa tak rozmohol, že niektoré krajiny im stavajú mestečká. Väčšinou sú to mladí ľudia bez záväzkov, ktorým na prácu stačí laptop a internetové pripojenie. Simona Nádašiová a Milan Paprčka dokazujú, že sa to dá aj s dvoma malými deťmi. Pod facebookovým účtom Flying Family zdieľajú so svetom svoje cestovateľské zážitky. V rozhovore sa podelili aj o praktické rady a skúsenosti z cestovania s maloletými pasažiermi.

ROZHOVOR: Cestovať v karavane s malými deťmi? Dvojica dobrodruhov búra stereotypy
Archív Flying Family

Podporovali vás rodina a priatelia v cestovaní karavanom po Európe?

Asi sa trochu báli, ale hlavne sa tešili s nami. Myslím si, že pre mnohých sme dobrým príkladom, ako spojiť svoje individuálne sny s rodinným životom.

Na ktorý cestovateľský zážitok si spomínate najradšej?

Island je naša srdcovka. Spali sme v aute, varili si vajíčka v horúcich prameňoch, brodili divoké rieky. V tom čase som už bola v šiestom mesiaci tehotenstva. S láskou spomíname aj na náš prvý "úlet" malým športovým lietadlom, kedy sme si dali raňajky ešte doma, obed v Slovinsku na úpätí Álp, k večeru sme sa už kúpali v mori na chorvátskom pobreží. Pred pár dňami sme sa vrátili z Palestíny, Jordánska a Izraela. Známa Petra, Jeruzalem či Mŕtve more - to všetko sú historické miesta plné energie.

Nastal aj moment, kedy výlet nedopadol dobre, prípadne ste sa báli o svoju bezpečnosť?

Zabudnutý pas, virózy či pokazený karavan sú asi tie najdramatickejšie situácie, ktoré sme zažili. Keďže sa pohybujeme hlavne v Európe, cestovanie je pomerne bezpečné. Samozrejme, robíme opatrenia na minimalizáciu rizík. Očakávame najlepšie, pripravujeme sa na najhoršie.

Sny si treba plniť

Čo by ste poradili rodinám s deťmi, ktoré by tiež radi vyskúšali alternatívne cestovanie, no boja sa?

Karavaning zažíva veľký boom. V našom okolí karavanistov pribúda, čo je podľa nás super. Zlepšuje sa tak aj infraštruktúra v krajinách, čo zjednodušuje logistiku pre karavany. Bez ohľadu na to či niekto má, alebo nemá karavan, sny si treba plniť, deti sa pridajú. 

Keď už nad cestovaním s malými deťmi uvažujete, určite odporúčam proste začať. Vyskúšať si kratšie výlety, aby ste vychytali muchy. Podľa finančných možností a individuálnej vôle konfrontovať sa s diskomfortom, všetko od bicykla a stanovania až po lietanie naprieč kontinentmi, je možnosťou. Samozrejme, je dobré brať do úvahy aj osobnosť detí, ročné obdobie a podľa toho plánovať dĺžku trás či samotnú destináciu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok