ROZHOVOR: Cestovať v karavane s malými deťmi? Dvojica dobrodruhov búra stereotypy

Počet ľudí, ktorí pracujú ako digitálni nomádi sa tak rozmohol, že niektoré krajiny im stavajú mestečká. Väčšinou sú to mladí ľudia bez záväzkov, ktorým na prácu stačí laptop a internetové pripojenie. Simona Nádašiová a Milan Paprčka dokazujú, že sa to dá aj s dvoma malými deťmi. Pod facebookovým účtom Flying Family zdieľajú so svetom svoje cestovateľské zážitky. V rozhovore sa podelili aj o praktické rady a skúsenosti z cestovania s maloletými pasažiermi.

ROZHOVOR: Cestovať v karavane s malými deťmi? Dvojica dobrodruhov búra stereotypy
Foto: Archív Flying Family

Podporovali vás rodina a priatelia v cestovaní karavanom po Európe?

Asi sa trochu báli, ale hlavne sa tešili s nami. Myslím si, že pre mnohých sme dobrým príkladom, ako spojiť svoje individuálne sny s rodinným životom.

Na ktorý cestovateľský zážitok si spomínate najradšej?

Island je naša srdcovka. Spali sme v aute, varili si vajíčka v horúcich prameňoch, brodili divoké rieky. V tom čase som už bola v šiestom mesiaci tehotenstva. S láskou spomíname aj na náš prvý "úlet" malým športovým lietadlom, kedy sme si dali raňajky ešte doma, obed v Slovinsku na úpätí Álp, k večeru sme sa už kúpali v mori na chorvátskom pobreží. Pred pár dňami sme sa vrátili z Palestíny, Jordánska a Izraela. Známa Petra, Jeruzalem či Mŕtve more - to všetko sú historické miesta plné energie.

Nastal aj moment, kedy výlet nedopadol dobre, prípadne ste sa báli o svoju bezpečnosť?

Zabudnutý pas, virózy či pokazený karavan sú asi tie najdramatickejšie situácie, ktoré sme zažili. Keďže sa pohybujeme hlavne v Európe, cestovanie je pomerne bezpečné. Samozrejme, robíme opatrenia na minimalizáciu rizík. Očakávame najlepšie, pripravujeme sa na najhoršie.

Sny si treba plniť

Čo by ste poradili rodinám s deťmi, ktoré by tiež radi vyskúšali alternatívne cestovanie, no boja sa?

Karavaning zažíva veľký boom. V našom okolí karavanistov pribúda, čo je podľa nás super. Zlepšuje sa tak aj infraštruktúra v krajinách, čo zjednodušuje logistiku pre karavany. Bez ohľadu na to či niekto má, alebo nemá karavan, sny si treba plniť, deti sa pridajú. 

Keď už nad cestovaním s malými deťmi uvažujete, určite odporúčam proste začať. Vyskúšať si kratšie výlety, aby ste vychytali muchy. Podľa finančných možností a individuálnej vôle konfrontovať sa s diskomfortom, všetko od bicykla a stanovania až po lietanie naprieč kontinentmi, je možnosťou. Samozrejme, je dobré brať do úvahy aj osobnosť detí, ročné obdobie a podľa toho plánovať dĺžku trás či samotnú destináciu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok