ROZHOVOR: Cestovať v karavane s malými deťmi? Dvojica dobrodruhov búra stereotypy

ta3/Nicolette Ftáčková
29.12.2022 00:00

Počet ľudí, ktorí pracujú ako digitálni nomádi sa tak rozmohol, že niektoré krajiny im stavajú mestečká. Väčšinou sú to mladí ľudia bez záväzkov, ktorým na prácu stačí laptop a internetové pripojenie. Simona Nádašiová a Milan Paprčka dokazujú, že sa to dá aj s dvoma malými deťmi. Pod facebookovým účtom Flying Family zdieľajú so svetom svoje cestovateľské zážitky. V rozhovore sa podelili aj o praktické rady a skúsenosti z cestovania s maloletými pasažiermi.

ROZHOVOR: Cestovať v karavane s malými deťmi? Dvojica dobrodruhov búra stereotypy
Archív Flying Family

V rozhovore s Flying Family sa dozviete:

  • ako cestovať alternatívne s malými deťmi,
  • či uvažujú nad domácim vzdelávaním,
  • akým prekážkam čelili na cestách,
  • na čo počas cestovania minú najviac financií,
  • kam ich najbližšie zavedú "túlavé topánky".

Aké je to kočovať s dvoma malými deťmi?

Ešte predtým, než sme sa s partnerom spoznali, každý z nás veľmi rád cestoval. Miňo na motorke obehal napríklad balkánske štáty. Ja som cestovala hlavne za pracovnými skúsenosťami, napríklad kvôli škole, a využívala som väčšinou vlaky a stopovanie. Keď sme sa dali dokopy, spájali nás cestovateľské ciele, ktoré sme chceli spoločne dosiahnúť. Severské štáty sme prešli po Nordkapp na motorke. Na Islande sme si napríklad požičali auto, aby sme boli slobodní v rozhodovaní. Bol to náš posledný výlet bez detí. Deň pred pôrodom prvej dcérky sme kúpili náš karavan Hymer. Odvtedy sme s deťmi cestovali najmä karavanom.

V poslednom období sme sa pustili aj do zahraničných leteckých výletov. Podľa toho, akú krajinu chceme navštíviť a koľko máme času, si vyberáme aj dopravné prostriedky. Počas jari sme strávili dva mesiace cestovaním karavanom po Pyrenejskom polostrove. Deti sú zvyknuté na naše "šialené výlety". Stávajú sa z nich perfektné parťáčky "do voza aj do koča". Je to úplne prirodzené.

Raňajky doma, obed v Slovinsku, večera v Chorvátsku

Dovoľovalo vám vaše zamestnanie slobodne vyraziť na cesty od začiatku alebo ste mali pred sebou prekážky?

Nie sme digitálni nomádi v pravom slova zmysle. Miňo je podnikateľ a ja pracujem na voľnej nohe. Vieme si vyhradiť na cestovanie pár týždňov v roku. Inak žijeme normálnym životom. Máme dom a záhradu.

Vaše dcérky sú ešte pomerne malé. Pravdepodobne chcete pokračovať v cestovaní po Európe a svete. Je vám blízka myšlienka vzdelávania vašich detí doma?

Určite. Vzdelanie je o pochopení sveta, pravidiel, rôznorodosti. Chceme im ukázať, ako žijú ľudia v iných krajinách, aké jazyky používajú. Motivujeme ich v tom, aby sa zaujímali o všetko, čo nás obklopuje. Svetlanka je predškoláčka, takže v prípade, že pôjdeme do plánovanej Južnej Afriky na jar budúceho roka, rátame s tým, že tam bude chodiť do školy. Okrem toho, že si užije safari, sa určite zlepší aj v angličtine. Zaujímame sa o domškoláctvo, či o alternatívne formy vzdelávania.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok