ROZHOVOR: Cestovať v karavane s malými deťmi? Dvojica dobrodruhov búra stereotypy

ta3/Nicolette Ftáčková
29.12.2022 00:00

Počet ľudí, ktorí pracujú ako digitálni nomádi sa tak rozmohol, že niektoré krajiny im stavajú mestečká. Väčšinou sú to mladí ľudia bez záväzkov, ktorým na prácu stačí laptop a internetové pripojenie. Simona Nádašiová a Milan Paprčka dokazujú, že sa to dá aj s dvoma malými deťmi. Pod facebookovým účtom Flying Family zdieľajú so svetom svoje cestovateľské zážitky. V rozhovore sa podelili aj o praktické rady a skúsenosti z cestovania s maloletými pasažiermi.

ROZHOVOR: Cestovať v karavane s malými deťmi? Dvojica dobrodruhov búra stereotypy
Archív Flying Family

S cestovaním sa často spája stereotyp, že je finančne veľmi náročné. Na čo miniete počas vašich ciest najviac peňazí, a naopak, kde sa snažíte ušetriť?

Karavan je dom na kolesách, teda šetríme hlavne na tom, že nevyužívame služby kempov. Hľadáme spanie "na divoko" na miestach, ktoré sú legálne a dostupné pre karavany. Najviac sme asi minuli pri občasných návštevách reštaurácií. Samozrejme, máme v karavane kuchynku, sporák, pravidelne varíme. No niekedy si dožičíme luxus a necháme sa obslúžiť.

Život v karavane si vyžaduje to isté, čo doma. Treba upratať, nakúpiť, navariť, oprať a podobne. Miesta je tam málo, o to častejšie je potrebné všetky tieto úkony vykonávať. Je to dosť veľký žrút času. Keď sa chceme presúvať a výletovať, taká reštaurácia padne dobre. Pri leteckých výletoch je to samotná cena letovej hodiny. Nekupujeme, čo netreba. Sústreďujeme sa na zhromažďovanie zážitkov, nie vecí.

Kam vaše kroky budú smerovať ďalej? Ako dlho zvyknete byť na cestách?

Na jar plánujeme Južnú Afriku. Určite chceme navštíviť Patagóniu či zakaukazské štáty. Súkromným lietadlom sme cestovali zatiaľ bez detí. Trochu už podrástli, preto chceme kúpiť Cessnu 172, aby sme mohli lietať spolu. Najbližšia méta je preletieť grécke ostrovy.

Čas, ktorý si vieme na to vyhradiť, je obmedzený leteckou sezónou, ktorú má Miňo v práci. Dokopy tie cca dva až tri mesiace vieme venovať cestovaniu a popritom aspoň čiastočne pracovať.

Premýšľali ste niekedy nad tým, že sa presťahujete do cudzej krajiny ,alebo vám Slovensko vyhovuje, ako pevný bod, kam sa môžete vracať?

Slovensko je nádherná a veľmi bohatá krajina. Cestovanie nám odhaľuje práve krásy a výhody, ktoré nám naša rodná hruda ponúka. Vysoká životná úroveň, zásoby pitnej vody, hygiena, vysoké hory, teplé pramene, hrady a zámky, netrpíme vnútornými ozbrojenými konfliktmi. Nie všetko je tu ideálne a všeličo by sa dalo zlepšiť. Ak niekto hľadá chyby, vždy ich nájde. Kritikom odporúčam, aby si vyskúšali život v zahraničí. Žila som vo viacerých európskych krajinách, no vrátila som sa domov. Spoločne s Miňom propagujeme Slovensko v zahraničí, etickým podnikaním dokazujeme, že "sa to dá". Prajem všetkým Slovákom, aby sme videli hodnoty našej krajiny a mentality, pretože sme napriek všetkým chybám dobrosrdeční ľudia, ochotní pomôcť a pracovať na zlepšeniach. A to nie je málo.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok