Ruský útok na pôrodnicu v Mariupole ju stál život. Jej syn dostal meno Mier, no Ukrajine ho nepriniesol

ta3/Soňa Búranová
24.11.2022 06:00

Rusi bombardovali v marci pôrodnicu v ukrajinskom Mariupole. Pri útoku zomrelo niekoľko ľudí a ďalší sa zranili, no Moskva tvrdí, že útok bol zinscenovaný a vinu odmieta. V dôsledku zranení prišla o život jedna z tehotných žien spoločne s dieťaťom, ktoré sa narodilo mŕtve. Pre jej manžela je ťažké prijať, že tu viac nie sú. BBC priniesla jeho dojímavú spoveď.

Ruský útok na pôrodnicu v Mariupole ju stál život. Jej syn dostal meno Mier, no Ukrajine ho nepriniesol
TASR/AP

Spoločne pod zemou

Manželia čakali chlapca a dali mu meno Miron podľa ruského slova mir, ktoré znamená mier. Ivan, inžinier z oceliarní v Mariupole, opísal moment, keď mu lekári oznámili zdrvujúcu správu. "Neviem, ako opísať tú bolesť a stratu. Bol som úplne zničený. Bol som zo všetkého sklamaný. Nemohol som uveriť, že Irina zomrela."

Pár sa roky snažil o dieťa. Keď sa Irina dozvedela, že jej dieťa neprežilo, prosila, aby ju lekári nezachraňovali. Oksana Kyrsanová, anesteziologička z regionálnej nemocnice v Mariupole, podľa BBC povedala, že dieťa vybrali von bez známok života. "Videla som, ako mojim kolegom po lícach stekali slzy. Je to tá najstrašnejšia vec, akú som kedy v živote videla. Mladú ženu preniesli do čierneho vreca spolu s jej dieťaťom, ktoré sme jej položili na prsia."

Ivan povedal, že keď videl fotografiu Iriny na nosidlách, pociťoval bolesť a hnev. "Len neviem, ako žiť bez nich a ísť ďalej," povedal pre BBC. "Pochovali sme ich spoločne na cintoríne v Mariupole. Jej rodičia však chceli, aby bola pochovaná bližšie k nim. A tak ju spolu s dieťaťom znovu pochovali v dedine, v ktorej žijú," hovorí Ivan.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok