Ruský útok na pôrodnicu v Mariupole ju stál život. Jej syn dostal meno Mier, no Ukrajine ho nepriniesol

ta3/Soňa Búranová
24.11.2022 06:00

Rusi bombardovali v marci pôrodnicu v ukrajinskom Mariupole. Pri útoku zomrelo niekoľko ľudí a ďalší sa zranili, no Moskva tvrdí, že útok bol zinscenovaný a vinu odmieta. V dôsledku zranení prišla o život jedna z tehotných žien spoločne s dieťaťom, ktoré sa narodilo mŕtve. Pre jej manžela je ťažké prijať, že tu viac nie sú. BBC priniesla jeho dojímavú spoveď.

Ruský útok na pôrodnicu v Mariupole ju stál život. Jej syn dostal meno Mier, no Ukrajine ho nepriniesol
TASR/AP

Na malú chvíľu nikto nevedel, kto je Irina Kalininová. No fotka ženy vo vysokom štádiu tehotenstva, ktorú odnášajú na nosidlách pomedzi trosky po bombardovaní pôrodnice v Mariupole, symbolizovala jednu z hrôz, ktoré spôsobila vojna na Ukrajine. Irina bola po nálete na nemocnicu 9. marca 2022 vážne zranená. Neskôr zomrela spolu s dieťaťom, ktoré prišlo na svet núdzovým cisárskym rezom v regionálnej nemocnici.

Trpká realita

Jej manžel Ivan hľadal po tragédii útočisko. V súčasnosti žije v meste Porthcawl vo Walese. Pre BBC povedal, že po smrti svojej manželky a novorodeného syna sa cítil "úplne zničený“. "Irina milovala život, bola šťastná, bola šikovná a pre mňa bola tá najlepšia." Takto si Ivan pamätá svoju manželku.

Irina bola manažérka obchodu s oblečením v Mariupole. Po tom, ako sa dozvedela, že čaká prvé dieťa, bola veľmi nadšená. "Boli sme naozaj šťastní a plní radosti. Na toto bábätko sme čakali dlho," hovorí jej manžel.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok