Ruský útok na pôrodnicu v Mariupole ju stál život. Jej syn dostal meno Mier, no Ukrajine ho nepriniesol

ta3/Soňa Búranová
24.11.2022 06:00

Rusi bombardovali v marci pôrodnicu v ukrajinskom Mariupole. Pri útoku zomrelo niekoľko ľudí a ďalší sa zranili, no Moskva tvrdí, že útok bol zinscenovaný a vinu odmieta. V dôsledku zranení prišla o život jedna z tehotných žien spoločne s dieťaťom, ktoré sa narodilo mŕtve. Pre jej manžela je ťažké prijať, že tu viac nie sú. BBC priniesla jeho dojímavú spoveď.

Ruský útok na pôrodnicu v Mariupole ju stál život. Jej syn dostal meno Mier, no Ukrajine ho nepriniesol
TASR/AP

Budúcnosť bez nej

Ivan sa do Porthcawlu presťahoval v septembri, keď získal biometrické povolenie na pobyt. "Žije sa tu dobre, normálne. Ľudia sú tu naozaj milí a nápomocní a myslím si, že mám šťastie, že som tu," tvrdí. Má v pláne nájsť si tam prácu a pokúsiť sa pokračovať vo svojom živote. Napriek tomu je podľa neho nemožné predstaviť si budúcnosť bez Iriny. "Momentálne nemám nejakú veľkú nádej a nezvykol som si na myšlienku, že som sám,“ dodal.

Ukrajinskí predstavitelia sa domnievajú, že v bojoch v Mariupole zahynulo od začiatku vojny najmenej 25-tisíc ľudí a že 5- až 7-tisíc z nich zomrelo pod troskami po bombardovaní ich domovov. Populácia Mariupolu bola pred vojnou takmer 500-tisíc ľudí.

Na otázku redaktorov BBC, aký odkaz by poslal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, Ivan odpovedal jednoznačne. "Celý život sme si mysleli, že Rusi sú naši bratia. Putin nás napadol, zabil nás, zabil našich príbuzných, priateľov a blízkych. Kvôli čomu? Prečo?" Tieto otázky sa bude sám seba pýtať už neustále.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok