FOTO: Životný míľnik alebo boj o prežitie? Študenti prehovorili o podmienkach na internátoch

ta3/Alžbeta Múcsková
22.11.2022 00:00

Zatiaľ čo sa niektorým podarí ubytovať v čistých a zrekonštruovaných zariadeniach, iných prekvapí rozbitý nábytok, plesne aj pokazené okná. Študenti si však odnášajú väčšinou z internátov pozitívne spomienky plné priateľstva a zábavy. Ako sa býva na slovenských internátoch? Študentov sme sa pýtali, v akých podmienkach žijú.

FOTO: Životný míľnik alebo boj o prežitie? Študenti prehovorili o podmienkach na internátoch
Archív/Sara Ponjan

Izby z minulého storočia

Väčšina študentov sa zhodla, že internáty sa ešte majú v čom zlepšiť, najmä čo sa vybavenia týka. Nábytok, kuchynky, kúpeľne aj okná si podľa nich žiadajú výmenu. "Rozhodne by sa malo investovať do rekonštrukcie. Keď ma rodičia priviezli pred nástupom na vysokú školu na internát, ostali zhrození. Izba, na ktorej som býval, vyzerala rovnako ako počas ich štúdia na prelome 80. a 90. rokov," priznal Milan Š.

"Myslím si, že okrem vybavenia treba zvýšiť povinnú úroveň hygieny a jej dodržiavania a dávať študentom pokuty. Nič iné nefunguje, na bežné upozornenia nereagujú," dodala Ponjan.

Problémy majú aj s rezerváciou izby. Vojtušová sa v novom rezervačnom systéme, ktorý zaviedli tento rok, nevedela zorientovať. Systém vypadával a jej rezervácia nakoniec ani nebola platná. Raganová by zase privítala parkovacie miesta pre študentov v okolí internátu. "Študenti nechodia na internáty iba prespávať, izby sú ich druhým domovom," doplnila Veronika K.

Výhody pri internátoch v porovnaní s prenájmom bytu vidia študenti najmä v cene a sociálnom živote. Internáty sú lacnejšie a človek je obklopený rovesníkmi, medzi ktorými si neraz nájde priateľov na celý život. Taktiež si vedia navzájom pomôcť a spoločne sa učiť. Veľkou výhodou internátov sú aj jedálne, bary, kluby a športoviská, ktoré sú blízko a dostupné všetkým študentom. Ich ceny sú taktiež prispôsobené ich priemerným príjmom z brigád či od rodičov.

Strana 4 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok