Čím sme sa previnili, pýta sa 75-ročná Ukrajinka, ktorú znásilnil nepriateľský vojak

ta3/dp
15.11.2022 06:00

Ukrajinci sú už unavení a ubití mesiacmi vojny. Spravodajca stanice BBC cestoval po východe krajiny, aby si vypočul dojemné výpovede vojakov a civilistov, vrátane 75-ročnej ženy, ktorú vo svojom dome zbil, porezal a znásilnil nepriateľský vojak.

Čím sme sa previnili, pýta sa 75-ročná Ukrajinka, ktorú znásilnil nepriateľský vojak
TASR/AP

"Je strašné vidieť bolesť našich vojakov. Vidieť traumu, ktorú zažijú v tejto vojne. Najstrašnejšie je vidieť utrpenie našej krajiny. Ostatné je len naša práca." O niekoľko minút prišiel vojak, ktorého zasiahla guľka. Ďalšieho priniesli na nosidlách špinavého od blata a krvi s početnými ranami od šrapnelov. Volodymyr rýchlo odkráčal do práce. Spolu s medikmi v Bachmute boli pokojní, hovorili potichu a rýchlo sa pohybovali, aby stabilizovali pacientov, kým z prvej línie privedú ďalších mužov.

Delostrelec

Tím BBC mal povolenie navštíviť delostreleckú jednotku skrytú v úzkom úseku lesa v údolí. Sľúbil, že nepovie nič, čo by prezradilo ich umiestnenie, okrem skutočnosti, že ich tábor bol na jednej z frontových línií Donbasu. Nepretržitá zvuková stopa bola ostrá – niekedy blízke, hlasné a ostré výmeny útokov Ukrajincov s Rusmi. Jednotka bola vyzbrojená dvoma odpaľovacími zariadeniami rakiet BM-21 Grad. Muž, ktorý mal na starosti jeden z nich, nechcel použiť svoje skutočné meno. Volajte ma Lysyi, povedal tímu BBC.

Predtým, ako v roku 2019 podpísal vojenskú zmluvu, bol delostrelec staviteľom, ktorý renovoval byty. Teraz velí vysoko deštruktívnemu zbraňovému systému. BM-21 je osvedčený a dôveryhodný stroj na zabíjanie. Môže zdevastovať plochu okolo hektára – inými slovami veľké pole vozidiel a vojsk.

Lysyi má niečo cez 30 rokov. Dohliadal na nakladanie a odpaľovanie Gradu ako človek, ktorý má dostatok praxe. Delostrelcovi ide od invázie o život. "Zobudili ma 24. februára o 4:20. Odvtedy bojujem. Je to rovnaké ako na začiatku. Je to veľmi monotónne. Presúvame sa z miesta na miesto. Čo mám robiť? Ideme a spustíme strely na ciele, ktoré nám dajú. Bojujeme. Nikto nepovedal, že to bude ľahké. Ale zvládame to."

Lysyi a jeho muži pracujú rýchlo, ignorujú dopady ruských rakiet vo vzdialenosti asi 90 metrov a vypúšťajú salvy. Potom sa musia zbaliť a rýchlo pohnúť skôr, než Rusi zasiahnu ich pozíciu paľbou z protibatérie.

Na Ukrajine je nedostatok terénnych vozidiel. Po návrate do tábora Lysyi povedal, že by chceli modernejšie vybavenie, ale inklinoval k Grad BM-21. "Moje nákladné auto má 52 alebo 53 rokov. Opravujeme ho svojpomocne, dávame mu druhý život, pretože ide o naše životy." 

Učiteľka

Liudmyla Mymryková miluje svoju rodnú dedinu. Teraz je jej väčšina v ruinách, no je vidno, že Myroliubivka musela byť pred vojnou pokojnou oázou v okolí mesta Cherson. Všetky domy majú vlastný pozemok. Divoké vtáky sedia na hromadách dreva a hľadajú hmyz. Kačice, sliepky a husi sa potulujú po zarastených záhradách majiteľov, ktorí pred mesiacmi utiekli.

Ukrajinskí vojaci, ktorí dedinu dobyli späť v septembri, keď začali postupovať smerom k Chersonu, obsadili niekoľko domov, ktoré majú neporušené steny a strechy. Jedným z nich je aj jej dom s úhľadnými radmi ovocných stromov a ruží, ktoré potrebujú rez.

Tím BBC sa s učiteľkou stretol v bezpečnejšom meste vzdialenom takmer dve hodiny, v malom domčeku, ktorý jej poskytli príbuzní. Kým jej pravnuk Anatoly, takmer batoľa, hrkotal a hral sa vo vedľajšej izbe, Liudmyla rozprávala, ako veľmi túži ísť domov a aké hrôzy zažila jej milovaná dedina, keď ju v marci obsadili Rusi, a ako ona sama prežila mesiace teroru a ako ju bili, rezali a znásilňovali vo vlastnej obývačke.

Liudmyla je 75-ročná vdova, ktorá bola až do odchodu do dôchodku učiteľkou a miestni ju poznajú ako historičku dediny. Začiatkom roka neverila, že prezident Putin prikáže svojim mužom, aby napadli Ukrajinu. "Považovali sme ich za bratský národ. Nevedela som si predstaviť, že by mohli ľuďom robiť takéto veci." Rusi prišli 24. marca. Tí prví, povedala Liudmyla, prišli cez Krym a správali sa dobre. Vo vojnách sú vojaci v prvej línii často disciplinovanejší ako jednotky v tej zadnej, ktoré ich nasledujú.

Najhorší prišli z východu, od milícií vycvičených v separatistických promoskovských režimoch v Luhansku a Donecku. Terorizovali dedinu, požadovali vodku a víno, kradli autá a palivo a rabovali domy. Milície odviedli mužov v kapucniach a mučili ich. Liudmyla hovorí, že ruské jednotky, ktoré boli dosť desivé, "domobranu nepovažovali za ľudí". Opití sa medzi sebou bili, a dokonca po sebe strieľali.

Mesiac po okupácii mala Liudmyla možnosť odísť so svojou dcérou Olhou na územie držané Ukrajincami. Odmietla však prosby dcéry, aby sa dostala do bezpečia, pretože dúfala, že ochráni svoj majetok a najmä zbierku dokumentov, ktoré zhromaždila o histórii svojej dediny a jej rodiny. Keď Olha a jej blízky priateľ, ktorý býval neďaleko, odišli, Liudmyla zostala sama. Vždy sa bála, brala lieky na vysoký krvný tlak, no našla silu prežiť dlhé osamelé dni.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok