Lyžovačka na piesočných dunách i najlepšie letisko sveta. Aké zaujímavosti skrýva púštny Katar?

ta3/nf
14.11.2022 00:00

Majstrovstvá sveta vo futbale 2022 sú prvými, ktoré sa budú hrať v arabskej krajine a iba druhými v histórii, ktoré sa budú konať na ázijskom kontinente. Aké zaujímavosti ponúka konzervatívna, prevažne moslimská krajina Katar pre účastníkov futbalového sviatku?

Lyžovačka na piesočných dunách i najlepšie letisko sveta. Aké zaujímavosti skrýva púštny Katar?
Profimedia

Katar má svoje špecifické tradície, a preto sa od turistov očakáva rešpektovanie ich zvykov. Dbať by sa malo aj na oblečenie. Hoci sú obyvatelia púštneho polostrova k návštevníkom tolerantní, obliecť sa decentne a nie vyzývavo je prejavom úcty k ich kultúre. Na hotelových plážach či pri bazénoch nie je problém obliecť si bikiny, no na miestach, kde je možné stretnúť veľa miestnych, sa odporúča zakryť si ramená a nosiť oblečenie siahajúce aspoň po kolená, píše americký cestovateľský web Lonely Planet.

Najlepšie letisko na svete

V Katare sa nachádza podľa Skytrax World Airport Awards 2021 najlepšie letisko na svete - Hamad International Airport. V jeho priestoroch sú vystavené výnimočné umelecká diela. Nachádza sa tu aj najdlhšia pristávacia dráha v západnej Ázii a šiesta najdlhšia na svete s dĺžkou takmer 4 850 metrov, píše webový portál Time Out Doha.

Pri leteckej téme ešte zostaneme. Národný dopravca Qatar Airways vyhlásili za leteckú spoločnosť roka na udeľovaní cien Skytrax 2021. Qatar Airways je tiež jednou z mála leteckých spoločností, ktoré lietajú na všetkých sedem kontinentov. Pripísala si najdlhší pravidelný let na svete medzi hlavným mestom Kataru Dohou a novozélandskym Aucklandom - 16 hodín a 30 minút.

Unikát Khor Al Adaid

Vnútrozemné more Khor Al Adaid je mimoriadne výnimočné. Oblasť, ktorú v roku 2007 vyhlásili za prírodnú rezerváciu, je jedným z mála miest na svete, kde sa more stretáva s púšťou. V skutočnosti sa Katar pokúša dostať túto oblasť do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Americký magazín Lonely Planet odporúča stráviť pri mori noc. Miestni sprievodcovia organizujú denné aj nočné výlety. Môžete jazdiť v džípoch po dunách, previesť sa na ťavách alebo lyžovať po piesočných dunách.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok