Futbalový sviatok začína. Všetko, čo potrebujete vedieť o MS 2022 v Katare

ta3/Milan Špak
10.11.2022 00:00

V poradí 22. majstrovstvá sveta vo futbale sa v Katare odštartovali otváracím zápasom už dnes 20. novembra. V prvom zápase si zmerali sily domáci Katar a Ekvádor. Jedna z najväčších športových udalostí planéty vyvrcholí finálovým zápasom 18. decembra. Ktoré tímy sa na šampionáte predstavia? Aké je zloženie základných skupín? Pripravili sme pre vás súhrn toho najdôležitejšieho, čo potrebujete o futbalovom sviatku v exotickej krajine vedieť.

Futbalový sviatok začína. Všetko, čo potrebujete vedieť o MS 2022 v Katare
Profimedia

Blížiace sa majstrovstvá sveta so sebou prinášajú hneď niekoľko špecifík. Bude to prvý šampionát, ktorý sa nebude konať v období medzi májom a júlom. Dôvodom termínu na prelome novembra a decembra sú extrémne vysoké teploty, ktoré v Katare panujú počas leta.

Tohtoročný turnaj je zároveň prvým, ktorý sa bude hrať v arabskom svete a je iba druhým, ktorý sa koná na ázijskom kontinente. Prvým boli majstrovstvá, ktoré v roku 2002 spoločne hostili Južná Kórea a Japonsko. Pôjde taktiež o posledný šampionát, ktorý sa bude hrať vo formáte s 32 účastníkmi. Od roku 2026 sa bude majstrovstiev zúčastňovať 48 krajín.

Systém turnaja

Viac ako tri desiatky mužstiev budú tradične rozdelené do základných skupín po štyroch. Skupiny sú označené podľa písmen abecedy od A po H. Otvárací zápas odohrá 20. novembra domáci Katar proti Ekvádoru na štadióne Al Bayt v Al Khore.

Zápasy v skupinách sa budú hrať až do 2. decembra. V nasledujúci deň sa začne zápasmi osemfinále vyraďovacia fáza. Do nej sa dostanú dva najlepšie tímy z každej základnej skupiny. Vo zápasoch vyraďovacej fázy bude v prípade nerozhodného stavu po 90. minútach nasledovať predĺženie vo formáte dvakrát 15 minút. Ak by ani to neprinieslo víťaza, rozhodne penaltový rozstrel.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok