Lyžovačka na piesočných dunách i najlepšie letisko sveta. Aké zaujímavosti skrýva púštny Katar?

ta3/nf
14.11.2022 00:00

Majstrovstvá sveta vo futbale 2022 sú prvými, ktoré sa budú hrať v arabskej krajine a iba druhými v histórii, ktoré sa budú konať na ázijskom kontinente. Aké zaujímavosti ponúka konzervatívna, prevažne moslimská krajina Katar pre účastníkov futbalového sviatku?

Lyžovačka na piesočných dunách i najlepšie letisko sveta. Aké zaujímavosti skrýva púštny Katar?
Profimedia

Bezpečná krajina

Hlavným dôvodom, prečo sa ľudia sťahujú do Kataru, je podľa portálu Time Out Doha skutočnosť, že patrí medzi jedno z najbezpečnejších miest na svete. Podľa najnovšieho indexu kriminality Numbeo má Katar hneď za Abú Zabí druhú najnižšiu mieru kriminality. Nie je to prvýkrát, kedy bol Katar menovaný za jednu z najbezpečnejších destinácií na svete. Podobné ocenenia získal aj v rokoch 2017 a 2019.

Katar je taktiež jednou z najbohatších krajín na svete. Podľa odhadov Medzinárodného menového fondu na rok 2020 je hrubý domáci produkt (HDP) Kataru na obyvateľa neuveriteľných 138 910 dolárov (približnie 139 500 eur), čím sa výrazne posunul pred luxemburských 112 045 dolárov, čo je v prepočte 112 560 eur (2. miesto). Nie je prekvapením, že veľká časť tohto bohatstva pochádza z ropy a zemného plynu, ktoré tvoria viac ako 60 percent HDP.

Pocit starého sveta

Nakupovanie a predaj prebieha v Katare v priestoroch trhoviska už po stáročia a obchody prerobili tak, aby vyzerali ako trhy z 19. storočia. Ikonický Souq Waqif je spleť obchodov prekypujúcich látkami, koreninami, sladkosťami, domácimi potrebami, suvenírmi a umením.

Rezbári a krajčíri pracujú pred očami turistov, ktorí tak môžu videiť, ako sa vyrábajú tradičné agaly, ktoré nosia katarskí muži na hlave, uviedol americký spravodajský web CNN. Cestovateľov ohuruje aj množstvo reštaurácií, vrátane sýrskych a libanonských, ako aj salóniky s vodnými fajkami.

Turisti by určite mali dať šancu aj miestnym tradičným raňajkám karak a chapati. Ide o čaj z kondenzovaného mlieka, kardamónu, zázvoru, šafranu a cukru s chapati, čo je plochý chlieb zvyčajne podávaný s medom alebo syrom. Tradično netradičné raňajky pripravujú vo väčšine obyčajných bufetov či v stánkoch s jedlom.

Gastronomickým zážitkom v Katare je aj pravé ťavie mlieko. "Keď dojili ťavu, strašne kričala. Mlieko bolo spenené a sladké," spomína zakladateľ CK Bubo a hosť relácie ta3 Očami cestovateľa Ľuboš Fellner. Povinnosťou podľa bedekrov je tiež jedlo zvané machboos z kuracieho, baranieho či rybieho mäsa, podávané s voňavou ryžou.

Milujú kone

Aj tým, ktorí nie sú veľkými fanúšikmi koní sa oplatí navštíviť jazdecké centrum Al Shaqab v Dohe. Katar je národ, ktorý miluje kone a investuje do tejto záľuby nemalé peniaze. Výsledkom je nablýskaný, ultramoderný komplex, kde sú športové a výstavné kone rozmaznávané, aby boli pripravené víťaziť v súťažiach, píše CNN.

Cieľom tohto rozsiahleho centra v tvare podkovy je zachovanie miestnych tradícií chovu čistokrvných arabských koní. Návštevníci môžu sledovať tréning v zariadeniach, ktoré zahŕňajú bežecké pásy, bazény a súkromné dostihové dráhy.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok