ROZHOVOR: Zbohom. Slovenka vystúpila z katolíckej cirkvi, úrad ju mesiace ignoroval

ta3/Henrieta Mihalková
11.11.2022 00:00

Rozhodnutie vystúpiť z rímskokatolíckej cirkvi neprišlo zo dňa na deň. V kostole ju znepokojovali kázne o politike a nesúhlasila ani s vyjadreniami kňazov o gejoch a lesbách. Z cirkvi vystúpila ako 26-ročná. Respondentka, ktorá si želala zostať v anonymite, v rozhovore pre ta3 prezradila, ako dlho trval proces vystúpenia, ale aj to, či sa ju kňazi snažili presvedčiť, aby zostala.

ruženec stará žena modlitba kresťanstvo ilu 1140 px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Snažili sa vás aj osobne presvedčiť, aby ste zostali?

Po mnohých neúspešných pokusoch nadviazať kontakt osobne, emailom, či telefonicky, som stratila trpezlivosť a napísala som email na sekretariát Konferencie biskupov Slovenska (KBS). V prílohe som poslala aj emailovú komunikáciu s farnosťou, na ktorú mi nikto neodpovedal. Po zasiahnutí KBS sa pohli ľady, sekretariát kontaktoval diecézu a nakoniec si dekan so mnou dohodol stretnutie. 

Áno, snažil sa spochybniť moje rozhodnutie a presvedčiť ma o zotrvaní v katolíckej cirkvi.

Čo urobím, ak sa zamilujem do katolíka

Pýtali sa vás aj osobne na dôvody, pre ktoré odchádzate? Čo ste im odpovedali?

Samozrejme. Dekan sa ma pýtal či ide o moje slobodné rozhodnutie, pretože som vraj prvá s takouto požiadavkou. Pýtal sa ma, čo ma k tomu vedie, či si to predsa nerozmyslím, čo urobím, ak sa zamilujem do katolíka a budeme chcieť vstúpiť do sviatosti manželstva a podobne. Bolo to veľmi nepríjemné. Argumentovala som tým, že moje rozhodnutie je racionálne a že som k nemu nedospela zo dňa na deň.

Odídenci z cirkvi s odchodom prichádzajú o rôzne "vymoženosti", uviedli ste príklad so sobášom. Upovedomili vás teda o tom, "čo smiete a čo nie" po vystúpení?

Počas rozhovoru niektoré body spomenul, ostatné som dostala písomne v dokumente označenom ako "Formálny úkon odpadnutia od Katolíckej cirkvi" - Vysvetlenie.


Formálny úkon odpadnutia od Katolíckej cirkvi - Vysvetlenie. Zdroj: Archív respondentky



Použité kánony Kódexu kánonického práva. Zdroj: Archív respondentky

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok