ROZHOVOR: Zbohom. Slovenka vystúpila z katolíckej cirkvi, úrad ju mesiace ignoroval

ta3/Henrieta Mihalková
11.11.2022 00:00

Rozhodnutie vystúpiť z rímskokatolíckej cirkvi neprišlo zo dňa na deň. V kostole ju znepokojovali kázne o politike a nesúhlasila ani s vyjadreniami kňazov o gejoch a lesbách. Z cirkvi vystúpila ako 26-ročná. Respondentka, ktorá si želala zostať v anonymite, v rozhovore pre ta3 prezradila, ako dlho trval proces vystúpenia, ale aj to, či sa ju kňazi snažili presvedčiť, aby zostala.

ruženec stará žena modlitba kresťanstvo ilu 1140 px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Dočítala som sa, že niektoré farské úrady požadovali od odídencov prítomnosť svedkov alebo notárom overený krstný list. Je pre vystúpenie z cirkvi jednotný postup? S čím ste mali najväčší problém?

Ja som vystúpila v roku 2020, dnes je k dispozícii aj stránka bezcirkvi.sk, ktorá má vypracovaný najpodrobnejší postup pre vystúpenie z cirkvi. V čase, kedy som hľadala ďalšie informácie, som skúmala aj weby rímskokatolíckej cirkvi a nikde som nenašla žiadny zverejnený postup. Považujem to za veľmi netransparentné. Formulár na stránke zbohom.net vyžadoval údaje o svedkovi, web bezcirkvi.sk operoval s variantom notára.

Som presvedčená, že v sekulárnom štáte, kde každému jednotlivcovi Ústava SR garantuje slobodu vierovyznania, by mali byť k dispozícii aj relevantné informácie o tom, aké sú možnosti vystúpenia z cirkvi. Náš vstup do cirkvi je zabezpečený sviatosťou krstu po narodení, kedy za nás rozhoduje zákonný zástupca. Nie som ústavnou právničkou, ale pre mňa tento akt znamená, že mi bola násilím odobratá táto sloboda. V dospelosti by malo byť umožnené slobodne sa rozhodnúť či chce byť dotyčná osoba naďalej súčasťou cirkvi, alebo nie. Preto by aj samotná cirkev mala mať zverejnený postup a vzory potrebných tlačív.

Najväčší problém som mala nadviazať kontakt s dekanom, ktorý mal kompetencie na zrealizovanie formálneho vystúpenia. Úplne ignoroval moje emaily, telefonáty niekoľkokrát vybavil asistent dekana s tým, že tieto rozhovory neviedli k riešeniu a ani k spojeniu s dekanom.

Po zasiahnutí KBS sa pohli ľady

Úradné hodiny farského úradu, na ktorý ste sa obrátili, sú len počas dvoch pracovných dní - v utorok dopoludnia 7:45 - 9:00, popoludní 16:00 - 16:30, rovnako je to v piatok. Dajú sa v tomto čase stihnúť všetky potrebné náležitosti?

Viackrát sa mi stalo, že ani v tomto čase som tam nikoho nezastihla. A ak áno, asistenta, ktorý nemal potrebné kompetencie v danej veci. V tom čase som začala pracovať z domu, ak by som chodila do klasickej práce, prípadne pracovala na zmeny, určite by som stratila trpezlivosť a celú vec by som nedoriešila.

Pred rozhovorom ste mi spomínali, že ste museli viackrát cestovať na faru a vyplniť viacero tlačív. Čo všetko treba uviesť v takýchto dokumentoch?

Odovzdanú Žiadosť a Vyhlásenie o vystúpení z Cirkvi označil dekan za nedostatočné až na osobnom stretnutí, počas ktorého mi predložil ďalšie dokumenty, ktoré som vypisovala na mieste a, žiaľ, z týchto dokumentov mi neboli poskytnuté fotokópie ani na moju výslovnú žiadosť, takže obsah tých dokumentov si s odstupom času už nepamätám. Dekan mi poskytol len trojstranové Vysvetlenie formálneho úkonu odpadnutia od katolíckej cirkvi.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok