ROZHOVOR: Zbohom. Slovenka vystúpila z katolíckej cirkvi, úrad ju mesiace ignoroval

ta3/Henrieta Mihalková
11.11.2022 00:00

Rozhodnutie vystúpiť z rímskokatolíckej cirkvi neprišlo zo dňa na deň. V kostole ju znepokojovali kázne o politike a nesúhlasila ani s vyjadreniami kňazov o gejoch a lesbách. Z cirkvi vystúpila ako 26-ročná. Respondentka, ktorá si želala zostať v anonymite, v rozhovore pre ta3 prezradila, ako dlho trval proces vystúpenia, ale aj to, či sa ju kňazi snažili presvedčiť, aby zostala.

ruženec stará žena modlitba kresťanstvo ilu 1140 px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Vyhovela rímskokatolícka cirkev nakoniec vašej žiadosti? Akým spôsobom?

Čiastočne. Požadovala som aj o vymazanie osobných údajov z cirkevných dokumentov a ich archívov v zmysle ochrany osobných údajov GDPR. Tejto časti však nevyhoveli. Vo Vysvetlení sa cirkev odvoláva, že môže uchovávať osobné údaje na základe čl. 2. ods. 1 Základnej zmluvy so Svätou stolicou a Slovenskou republikou, teda tzv. Vatikánskej zmluvy. Vyhoveli len žiadosti o vystúpenie.

Zrealizovali ho matričným zápisom a zápisom do krstného listu prostredníctvom vety v latinčine. Podotýkam, že ostatné zápisy o krste či birmovaní sú uvedené v štátnom jazyku.

Redakcii ta3 ste poskytli k nahliadnutiu vašu komunikáciu s farským úradom aj s Konferenciou biskupov Slovenska. Ako dlho trval celý proces vášho vystúpenia z katolíckej cirkvi?

Od prvej podanej žiadosti po osobné prevzatie kópie krstného listu uplynulo približne päť mesiacov.

Vystúpenie z Cirkvi_poučenie Archív respondentky

Na verejnosť prenikla informácia o internom obežníku trnavského biskupa Jána Oroscha, v ktorom spochybnil obete teroristického útoku na Zámockej ulici. Ako ste reagovali na túto správu?

Prvé správy o obsahu obežníka sa ku mne dostali okolo "dušičiek". V rímskokatolíckej cirkvi sa v tomto odbobí veriaci modlia za duše v očistci - kde sa majú zbaviť svojich hriechov, ktorých sa dopustili počas pozemského života - a za prechod do večnej blaženosti. Biskup Orosch zjavne nepochopil základné princípy učenia katolíckej cirkvi.

Evanjelium podľa Marka hovorí "Miluj blížneho svojho ako seba samého". Duchovní by si mali toto evanjelium často pripomínať a prostredníctvom svojich kázní ho ďalej šíriť medzi svojich veriacich.

Ako by mala podľa vás vyzerať cirkev v 21. storočí?

Ako 12-ročná som začala pociťovať nedôveru a nepokoj pri vojenských a politických kázňach kňaza našej farnosti. Cítila som z tónu jeho hlasu hnev, nenávisť či zlosť. Vtedy sociálne siete neexistovali a ani mediálny priestor nemal taký dosah, ako je tomu dnes. Čo kňaz odprezentoval na omši, ovplyvnilo len osoby, ktoré sa jej zúčastnili. Dnes sa obežník biskupa Oroscha dostal do každého kúta krajiny, snáď aj za jej hranice. Takéto vyjadrenia práve burcujú ľudí k nenávisti, hľadaniu "verejného nepriateľa", ktorým sú dnes ľudia z LGBTIQ+ komunity či ženy, ktoré umelo prerušili tehotenstvo.

Základná Zmluva medzi Svätou stolicou a Slovenskou republikou v čl. 2 ods. 2 hovorí, že: "Svätá stolica garantuje, že Katolícka cirkev využije všetky vhodné prostriedky na mravné formovanie obyvateľov Slovenskej republiky v prospech spoločného dobra podľa princípov katolíckej náuky v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky."

V súlade s týmto odsekom by mala cirkev skoncovať s polarizáciou spoločnosti. Žijeme v instantnom svete, ľudia žijú rýchle životy, presýtené rôznymi informáciami a dezinformáciami. Cirkev by mala plniť funkciu pomyselnej stopky, ktorá prinavráti ľudí k pôvodným hodnotám: láske, nádeji a tolerancii.

Strana 4 / 4

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok