Queerbaiting: Podpora LGBTI+ komunity alebo len marketingový ťah?

ta3/NF
11.11.2022 06:00

Pojem queer zaujal za uplynulé desaťročie v popkultúre silnejšie miesto. Otázkou však je, ako ho hudobný a filmový priemysel interpretuje. V poslednom čase sa v médiách často skloňuje výraz queerbaiting. Čo znamená, ktoré slávne mená sú z neho obvinené, a prečo má negatívny dopad na celú LGBTI+ komunitu?

Queerbaiting: Podpora LGBTI+ komunity alebo len marketingový ťah?
Profimedia

Katy Perry pobozkala dievča

Veľký hit speváčky Katy Perry I kissed a girl vyšiel v roku 2008. V tom čase singel považovali za niečo prelomové a šokujúce. Katy Perry v ňom spieva o tom, že pobozkala dievča a páčilo sa jej to. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako oslava ženskej sexuality a lesbickej lásky, ale potom príde zvrat. Síce hovorí, že sa jej to páčilo, cíti však, že je to niečo zlé, čo dobré dievčatá nerobia, ako sa ďalej spieva v pesničke.

Pieseň označili v čase jej slávy ako „priateľskú k lesbám“, píše americký lifestylový magazín Glamour. Pravdou však je, že na samotnom texte nie je nič queer. Niektorí kritici tvrdia, že texty „odrážajú bagatelizáciu queer ženskej sexuality a kultúrne normy, ktoré uvádzajú, že ženská sexualita existuje len pre potešenie mužov“.

Katy po rokoch priznala, že by prepracovala niektoré texty k skladbe. "Za posledných 10 rokov sme sa (ako ľudstvo) naozaj zmenili," povedala pre Glamour.

Speváčka hitu I kissed the girl ďalej dodala: "Prešli sme dlhú cestu. O bisexualite sa v tých časoch hovorilo inak ako teraz. Keby som mala pieseň napísať znova, pravdepodobne by som ju upravila, v texte sa nachádza pár stereotypov. Vaša myseľ sa za desať rokov tak veľmi zmení a vy tak dospejete."

Harry Styles a LGBTI+ komunita

V súčasnosti je to práve britský spevák Harry Styles, bývalý člen chlapčenskej skupiny One Direction, ktorý otvorene podporuje LGBTI+ komunitu - na koncertoch nechýbajú dúhové vlajky. Jeho sexualita je už roky horúcou témou, píše americký magazín Rolling Stone. Stal sa tiež módnou ikonou pre jeho štýl obliekania, ktorý je označovaný za androgýnny (pozn. red. nerozlišuje v oblečení, čo je mužské a čo ženské).

Kritici ho za to obviňujú z queerbaitingu a z využívania queer estetiky bez toho, aby sa sám verejne hlásil k tejto komunite. Stylesovi obrancovia sa však domnievajú, že je nespravodlivé nútiť kohokoľvek, aby verejne rozprával o svojej sexualite a nálepkoval sa, len preto, aby potvrdil svoj kreatívny prejav.

Mnohé z obvinení voči Harrymu Stylesovi sa začali vydaním jeho druhého sólového albumu „Fine Line“ v roku 2019, informuje európska spravodajská stanica Euronews. Približne v tomto čase sa jeho osobný štýl stal okázalejším, keďže začal do svojho šatníka pridávať prepracované šaty.

Krátko po albume Fine Line zamestnal Styles excentrického módneho návrhára Harrisa Reeda, aby navrhol oblečenie, ktoré by mal na svojom ďalšom turné a na mnohých verejných podujatiach. Najpozoruhodnejší outfit navrhnutý Reedom bol použitý pre fotenie obálky Vogue. Harry mal počas fotenia na sebe oblečený čierny oblek s výraznými ramenami, pod ktorým rozkvitala bielo-ružová sukňa.

"Celá pointa toho, kam by sme sa mali uberať, je akceptovanie každého a byť otvorenejší. Nemusíme všetko nálepkovať či škatuľkovať," povedal Styles.

Stylesov komentár okamžite vyvolal ovácie aj odsúdenie na sociálnych sieťach. Niektorí si myslia, že má absolútne právo na svoje súkromie. Iní zase kritizovali jeho privilégium ako údajného heterosexuála, ktorý sa dokázal vymaniť z diskusií o jeho sexualite, pričom stále využíva queer estetiku.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok