Queerbaiting: Podpora LGBTI+ komunity alebo len marketingový ťah?

ta3/NF
11.11.2022 06:00

Pojem queer zaujal za uplynulé desaťročie v popkultúre silnejšie miesto. Otázkou však je, ako ho hudobný a filmový priemysel interpretuje. V poslednom čase sa v médiách často skloňuje výraz queerbaiting. Čo znamená, ktoré slávne mená sú z neho obvinené, a prečo má negatívny dopad na celú LGBTI+ komunitu?

Queerbaiting: Podpora LGBTI+ komunity alebo len marketingový ťah?
Profimedia

Čo je queerbaiting?

Vedci prišli s termínom queerbaiting na začiatku 21. storočia, keď hovorili o potrebe zobrazenia LGBTI+ postáv v kultúre, informuje austrálsky spravodajský web SBS News.

Thomas Baudinette, ktorý študuje queerbaiting a je profesorom na Katedre médií na Macquarie University v Sydney, povedal pre SBS News, že tento termín sa objavil v čase, kedy zviditeľňovanie postáv LGBTI+ komunity v televízii narastalo. "Toto zobrazovanie však často využívali - trochu nekriticky - mediálni producenti, aby vyťažili z toho, čo nazývame ružová ekonomika (pozn. red. využitie LGBTI+ tematiky za účelom zisku)," dodal Baudinette.

Tak sa začal používať nelichotivý pojem queerbaiting v situáciách, kedy filmový či hudobný priemysel, ale aj jednotliví umelci zneužívajú LGBTI+ komunitu a queer tému vo svoj prospech, pre získanie väčšej slávy a zisku.

Nátlak fanúšikov

Z queerbaitingu obvinili britského herca Kit Connora, ktorý stvárňuje jednu z hlavných postáv v úspešnom seriáli Heartstopper. Ten je natočený podľa rovnomennej knižnej predlohy (pozn. red. u nás vyšla knižná séria pod názvom Motýliky) od autorky Alice Osemanovej. Príbeh sa odohráva na strednej škole a je o vzťahu dvoch mladých chlapcov. Spomínaný herec Kit Connor však od začiatku spustenia seriálu na jar tohto roku, čelí kritike zo strany divákov, píše americký spravodajský web Time.

Fanúšikovia celé mesiace špekulovali, či je sexuálna orientácia herca totožná s jeho seriálovou postavou, ktorá vystupuje ako bisexuálna. Herec sa po nátlaku zo strany publika a obvineniu z údajného queerbaitigu priznal. Urobil tak 1. novembra 2022 na Twitteri. "Som bi. Gratulujem k tomu, že ste prinútili 18-ročného chlapca, aby vyšiel s pravdou von. Myslím, že niektorým z vás unikla pointa seriálu. Majte sa," uviedol Connor v príspevku. V tomto prípade bol však obeťou queerbaitingu samotný herec, ktorý nijako neprofitoval z queer témy, keďže je sám súčaťou LGBTI+ komunity.

Herec je známy tým, že nemá rád škatuľkovanie či nálepkovanie, aj keď rozumie, že niektorým ľuďom to pomáha lepšie rozumieť samým sebe, povedal v rozhovore pre americký magazín Hunger.

Marketingový ťah t.A.T.u 

Najpopulárnejší singel od ruského dievčenského dua - speváčok Leny Katinovej a Julie Volkovej - je nepochybne hit Nas Ne Dogonyat. Ich prvý singel All the things she said, ktorý vyšiel v septembri v roku 2002, však za prvým spomenutým vôbec nezaostáva. Práve naopak. Pieseň je výstredná, v štýle euro-dance a speváčky sú vo videoklipe oblečené v školáckych uniformách, bozkávajú sa v daždi, píše americký web NPR. V tom čase mali obe speváčky len 16 rokov.

t.A.T.u sa počas svojho pôsobenia prezentovali ako lesbičky a rebelky. Pravdou však je, že Katinová a ani Volková sa v tom čase neidentifikovali ako lesbičky alebo queer. Všetko bolo dielom dvoch producentov, ktorí presvedčili tínedžerské duo z detského súboru Neposeda, aby sa tvárili ako "nekonvenčný" pár, pretože videli obrovský potenciál vo využívaní témy homosexuality, uviedol ruský spravodajský web Russia Beyond.

Lesba áno, gej nie

Veľký šok však prišiel v roku 2014 vyhlásením Volkovej, že muži, ktorí sú gejovia, nie sú podľa nej skutočnými mužmi. Na druhej strane, ženy by mali mať možnosť milovať koho chcú, povedala speváčka. Informoval o tom americký web The Advocate. Zároveň sa Volková domnieva, že je v poriadku, ak je žena lesbičkou. Volková pokračovala v protichodnej myšlienke a povedala, že by akceptovala lesbickú dcéru, ale odmietla by akceptovať svojho syna geja.

"Odsúdila by som ho, pretože verím, že muž musí byť skutočným mužom," povedala Volková. "Boh stvoril muža na plodenie, je to príroda. Muž je pre mňa oporou, silou... neprijmem syna homosexuála," dodala bývalá speváčka z ruského dua.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok