ONLINE: Prvé spojené voľby sa skončili. Poznáme víťazov a porazených

ta3 TASR
30.10.2022 06:50

Na Slovensku sa v sobotu 29. októbra konali historicky prvé spojené voľby. Voliči si vyberali nových primátorov, starostov, županov a poslancov obecných, mestských a krajských zastupiteľstiev. Všetky informácie na jednom mieste sme priniesli aj v povolebný deň. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Prvé spojené voľby sa skončili. Poznáme víťazov a porazených
TASR - Jaroslav Novák

22:00 ONLINE zo spojených regionálnych volieb sme ukončili. Ďakujeme za vašu priazeň.

20:13 Konečné výsledky volieb si môžete pozrieť na našej volebnej podstránke: https://www.ta3.com/volby-2022.

20:09 Kandidát na bratislavského primátora Rudolf Kusý sa po neúspešnom výsledku volieb poďakoval na sociálnej sieti voličom. Výsledky zatiaľ viac nekomentoval. 

19:48 Žilinčania si do mestského zastupiteľstva zvolili deväť nových poslancov, ďalších 22 obhájilo svoj post. Väčšinu v 31-člennom zbore budú mať nezávislí kandidáti. 

19:31 Ľudia chcú, aby parlamentní poslanci robili prácu v Národnej rade SR. V súvislosti s poslancami, ktorí v sobotných voľbách neúspešne kandidovali do mestských a krajských zastupiteľstiev, to v relácii TV Joj Na hrane vyhlásil šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. 

19:02 V Zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja bude v nastávajúcom volebnom období pôsobiť 22 nových poslancov. Ženy získali podľa oficiálnych výsledkov sobotných volieb sedem z 57 mandátov. Najúspešnejšou skupinou sa stali nezávislí kandidáti, ktorí v krajskom zbore obsadia celkovo 30 kresiel. 

18:40 V 49-člennom Zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja bude sedieť 43 mužov a šesť žien, o jednu viac oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu. Z poslancov zvolených v 13 volebných obvodoch kraja je 22 nezávislých. Vekový priemer v krajskom zbore je 50 rokov. 

18:15 Hlas-SD je víťazom volieb s najväčším počtom získaných starostov a primátorov volených pod politickou značkou. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Peter Pellegrini na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici. 

17:52 Funkciu primátora Liptovského Mikuláša v sobotňajších komunálnych voľbách obhájil Ján Blcháč. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. Úradujúci primátor vyhral nad protikandidátom Jánom Lacom s tesným náskokom 57 hlasov. Laco na sociálnej sieti avizoval, že chce dať znova prepočítať hlasy. 

17:36 Mimoparlamentná Slovenská národná strana verí, že komunálne voľby sú pre ňu novým reštartom k návratu do parlamentu v roku 2024. Aktuálne voľby označila za úspech.

17:13 Neúspešný kandidát na primátora Trenčína Miloš Mičega rešpektuje v súvislosti s výsledkami volieb vôľu Trenčanov. Ako uviedol pre TASR, výsledky volieb si bude musieť ešte zanalyzovať. O viac ako 40-percentnom rozdiele medzi zvoleným Richardom Rybníčkom a ním rozhodli podľa neho médiá. 

16:56 Volebná účasť v sobotňajších komunálnych voľbách dosiahla v mestách a obciach Bratislavského samosprávneho kraja 39,42 percenta, v krajských 38,60 percenta. 

16:44 Spojenie komunálnych a krajských volieb malo pozitívne účinky, pomohlo najmä účasti vo voľbách do VÚC, myslí si politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave. 

16:22 Novým primátorom Čadce sa stal Matej Šimášek, ktorého v sobotňajších komunálnych voľbách podporilo 3962 voličov. Doterajší primátor Milan Gura získal 1190 hlasov. 

16:05 V obci Točnica v okrese Lučenec sa budú musieť konať i doplňujúce voľby, súboj o funkciu starostu sa totiž skončil remízou. Dvojica najúspešnejších kandidátov získala zhodne po 65 hlasov. 

15:47 Ani v ďalšom štvorročnom období nebude v Bratislavskom samosprávnom kraji na poste šéfa mestskej samosprávy žena. V Bratislave, Malackách a Modre vôbec nekandidovali, v Pezinku, Stupave, Svätom Jure a Senci neuspeli. Mandát získalo 20 uchádzačiek o post starostky v obciach BSK, resp. mestských častiach hlavného mesta. 

15:39 V miestnom zastupiteľstve  bratislavskej Petržalky získala koalícia Team Bratislava, PS a SaS drvivú väčšinu. Do 35-členného zastupiteľstva sa dostali len dvaja kandidáti, ktorí sa o hlasy voličov uchádzali s podporu iných strán či hnutí.

15:33 Sobotné komunálne voľby neboli platné v obci Krušovce v okrese Topoľčany z dôvodu pochybnosti o zápisnici. Voľby sa tam preto budú opakovať. 

15:14 Tesnú väčšinu v miestnom zastupiteľstve bratislavského Ružinova budú mať v nasledujúcom volebnom období poslanci Tímu Ružinov. Do 25-členného miestneho zastupiteľstva sa ich dostalo 13. Za rovnakú stranu kandidoval aj staronový starosta Ružinova Martin Chren. 

15:11 Menšie hornonitrianske mestá Bojnice a Nováky povedú nasledujúce štyri roky noví primátori. Naopak, k zmene na primátorskej stoličke nedôjde v Handlovej, ktorú naďalej povedie Silvia Grúberová. Primátorom Bojníc sa stane veterinárny lekár Ladislav Smatana a novým primátorom mesta Nováky bude štátny zamestnanec Branislav Adamec. 

14:54 V spojených voľbách využila volebné právo štvorica väznených. Možnosť voliť malo sedem odsúdených a dvaja obvinení, nachádzajúci sa vo väzbe. Informovala o tom Anna Ragasová z úseku koordinácie a styku s verejnosťou Zboru väzenskej a justičnej stráže. 

14:50 Podobne ako v hlavnom meste, aj v mimobratislavských okresoch Bratislavského samosprávneho kraja opätovne kandidujúci starostovia či primátori obhájili svoje posty. Vyplýva to z definitívnych výsledkov spojených samosprávnych volieb, ktoré v nedeľu potvrdila štátna volebná komisia. 

14:39 Spojenie komunálnych volieb a volieb do vyšších územných celkov neprinieslo úsporu výdavkov. Myslí si to šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Polícia spojenie volieb víta. "Nemyslím si, že možno hovoriť o nejakej úspore finančných prostriedkov," povedala na nedeľnej tlačovej konferencii Chmelová. 

Odôvodňuje to aj výdavkami v súvislosti so špeciálnym spôsobom hlasovania a tiež odmenami členom okrskových volebných komisií. "Odmena členov okrskových volebných komisií tvorila dvojnásobok odmeny, ako tomu bolo pri obyčajných voľbách," pripomenula s tým, že pokiaľ ide o celkový rozpočet na voľby, skutočné čerpanie budú vedieť až po vyúčtovaní volieb. 

14:30 Do 44 poslaneckých lavíc Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja zasadne v novom volebnom období 28 poslancov z dosluhujúceho krajského parlamentu. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. 

14:12 Výsledky župných a komunálnych volieb na Slovensku potvrdili status quo, uviedla v nedeľu agentúra AP. Voliči podľa nej nevyužili sobotňajšie hlasovanie k tomu, aby potrestali koaličnú vládu premiéra Eduarda Hegera za vysokú infláciu vyvolanú rastúcimi cenami energií. 

13:52 Do funkcie poslancov miest a obcí bolo zvolených 2276 kandidátov za KDH. Podľa hnutia majú najviac poslancov miest a obcí spomedzi všetkých politických strán na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Halamová. Do funkcie starostu bolo podľa nej zvolených vyše 180 kandidátov KDH oproti 157 v minulých voľbách. Doplnila, že vo voľbách bolo za KDH úspešných sedem primátorov miest a 39 krajských poslancov. 

13:47 Najvyššia účasť v komunálnych voľbách bola v rámci krajských miest v Prešove, a to 42,66 percenta. V rámci obcí ju na úrovni 95,83 percenta zaznamenali v Ondrašovciach v okrese Prešov. Najnižšia účasť v rámci krajských miest bola v Košiciach, a to 30,89 percenta. V prípade obcí bol o voľby najmenší záujem v Holumnici v okrese Kežmarok (15,43 percenta). Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

13:39 Primátor Žiliny Peter Fiabáne chce po opätovnom zvolení postaviť fungovanie mesta na otvorenej komunikácii, rešpekte, dôvere a pomoci. Povedal to v nedeľu na tlačovej konferencii v Žiline. Mesto bude podľa neho pokračovať v projektoch v doprave, mobilite a chce dokončiť parkovaciu politiku. "Pevne verím, že sa dobuduje diaľnica na Martin, aj keď to nemáme úplne v rukách, a úspešne zvládneme rekonštrukciu železničného uzla aj vyvolané investície," doplnil Fiabáne. 

13:38 Koalícia SaS, PS a Team Bratislava, za ktorú v spojených voľbách kandidoval aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, získala v krajskom zastupiteľstve 27 kresiel. Druhou najúspešnejšou skupinou boli nezávislí kandidáti, ktorých bude v zastupiteľstve sedieť 13. Zvyšok tvoria poslanci zo šiestich strán. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb. 

13:28 V Trnavskom kraji sa volilo najdlhšie zo všetkých krajov na Slovensku. V dvoch obciach v dunajskostredskom okrese sa totiž volilo až do 21:00. Víťazstvo v župných voľbách obhájil Jozef Viskupič a primátorom Trnavy sa po tretíkrát stal Peter Bročka.

13:25 Vedenia trenčianskej župy sa na nové štvorročné funkčné obdobie ujme staronový predseda Jaroslav Baška. S výrazným náskokom obhájil víťazstvo po tretíkrát. Nemení sa ani post primátora Trenčína. Do kresla zasadne už po štvrtýkrát Richard Rybníček. Priebeh spojených volieb bol v Trenčianskom kraji bez incidentov. 

13:19 Polícia v súvislosti so spojenými voľbami zaznamenala doposiaľ 231 podnetov. "Nie je to finálne číslo, podnety stále prichádzajú," uviedol viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Podaných bolo podľa jeho slov 60 trestných oznámení, pričom v 25 prípadoch sa začalo trestné stíhanie.

13:05 Voľby sa budú musieť opakovať v 47 obciach. Dôvody sú najmä tie, že v niektorých sa nevykonali vôbec. V nedeľu to uviedla šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

13:05 Voľby sa budú musieť opakovať v 47 obciach. Dôvody sú najmä tie, že v niektorých sa nevykonali vôbec. V nedeľu to uviedla šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. 

12:51 Košičanov bude v mestskom zastupiteľstve zastupovať 16 nových poslancov, ďalších 25 obájilo svoj post. Väčšinu v 41-člennom zbore budú mať nezávislí kandidáti. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. 

12:45 Krajské mesto Nitra a všetky okresné mestá v Nitrianskom samosprávnom kraji budú v novom volebnom období viesť staronoví primátori. Potvrdzujú to výsledky komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. Primátorom Nitry zostáva Marek Hattas (Tím Kraj Nitra), ktorému svoj hlas vo voľbách odovzdalo 8157 voličov, čo predstavuje 30,8 percenta z právoplatne odovzdaných hlasov. 

12:43 Na pozície starostov a primátorov uspeli najmä nezávislí kandidáti. Budú viesť 1349 samospráv, čo predstavuje 46,5 percenta. V nedeľu o tom informoval predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko. 

12:21 Komunálna a regionálna politika tvorí jednu z najdôležitejších častí štátu, pretože je najbližšie k ľuďom a napĺňa požiadavky občanov. Zdôraznil to predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) v reakcii na spojené komunálne voľby. Šéf parlamentu pogratuloval zvoleným predsedom krajov, starostom, primátorom a poslancom zastupiteľstiev. Poďakoval sa aj občanom, ktorí sa na voľbách zúčastnili. 

12:10 Volebná účasť do vyšších územných celkov (VÚC) dosiahla 43,74 %. Voliť prišlo 1 951 522 voličov. Volebná účasť v komunálnych voľbách dosiahla 46,19 percenta. Na voľbách sa zúčastnilo 2 059 800 voličov. Vyplýva to z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR.

12:06 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán potvrdila v nedeľu výsledky sobotňajších spojených samosprávnych volieb. 

12:04 Pozrite si tlačovú konferencii o oficiálnych výsledkoch spojených volieb na Slovensku, ktorú sme vysielali na Facebooku Televízie ta3. 

11:46 Výsledok referenda v Sliači neznamená nič pre Slovensko, vládu, rezort obrany ani mesto Sliač. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti. Deklaroval, že americká základňa na miestnom letisku nebola, nie je a nebude. "Opakujem, žiadne úvahy či rozhovory sa o americkej základni na Sliači nevedú, a to na žiadnej úrovni," zdôraznil.

11:44 Primátor Bratislavy Matúš Vallo bude mať v novom mestskom bratislavskom zastupiteľstve väčšinu. Do 45-členného mestského parlamentu sa dostalo 29 kandidátov za koalíciu Team Bratislava, PS a SaS, za ktorú kandidoval aj primátor. Vyplýva to z neoficiálnych predbežných výsledkov volieb. 

11:40 Kandidát širokej pravicovej koalície (KDH, SaS, OKS, Dobrá voľba a Umiernení, Progresívne Slovensko, SPOLU, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Šanca) na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Peter Máťoš skončil v súboji o predsednícke kreslo druhý za víťazným Jaroslavom Baškom (Smer-SD, Hlas-SD, Sme rodina, SNS). Získal 32 547 hlasov (16,62 %). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. 

11:29 Voľby ukázali, že ľudia chápu dôležitosť úlohy samospráv. Vo väčšine prípadov potvrdili vo funkciách práve tých, ktorí ich previedli krízami uplynulých rokov, a znova im vyjadrili dôveru. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. "Za dôležitý odkaz týchto volieb zároveň považujem, že podľa doteraz zverejnených výsledkov si ľudia vybrali skúsených, demokratických kandidátov a vo väčšine odmietli populizmus a extrémizmus," uviedla hlava štátu. To je podľa jej slov dôležitá správa o Slovensku. 

11:20 Mesto Prievidza povedie aj nasledujúce štyri roky Katarína Macháčková (SPOLU-občianska demokracia). V sobotných voľbách získala 42,91 percenta všetkých platných odovzdaných hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych predbežných výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. 

11:11 Vláda SR by mala nadviazať kvalitnejší dialóg s predstaviteľmi samospráv. Skonštatoval to líder opozičného Smeru-SD a poslanec Národnej rady SR Robert Fico po spojených komunálnych voľbách. Poukázal na zodpovednosť vedenia obcí, miest a krajov za život v samosprávach. "Želám si, aby súčasná vláda nadviazala podstatne kvalitnejší sociálny dialóg, pretože sa mi zdá, akoby ich ignorovala," podotkol v reakcii na sociálnej sieti. 

10:51 Mesto Detva bude mať po viac ako 20 rokoch zmenu na poste primátora. Po jesenných komunálnych voľbách primátora Jána Šufliarského vystrieda súčasný mestský poslanec Branislav Baran. Ako uviedol, 29. október 2022 je deň, keď sa v Detve začala písať nová história. "Občania ukázali, že chcú, aby sa Detva uberala novým smerom," povedal novozvolený primátor mesta pod Poľanou. Dodal, že ho čaká veľa tvrdej práce.  

10:49 Peter Jančovič (nezávislý) obhájil na nadchádzajúce štyri roky post primátora Piešťan. V sobotňajších voľbách získal podľa predbežných výsledkov Štatistického úradu SR 29,76 percenta odovzdaných hlasov, volilo ho 2216 oprávnených voličov. V Piešťanoch na primátora kandidovalo spolu deväť záujemcov. 

10:42 Mestá Stupavu, Modru a Svätý Jur v Bratislavskom samosprávnom kraji povedú v nasledujúcom volebnom období tí istí primátori. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb zverejnených Štatistickým úradom SR. 

10:37 V okresných mestách Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota uspeli všetci súčasní primátori. K zmene na primátorských stoličkách došlo na Gemeri v mestách Tornaľa, Hnúšťa a Tisovec. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých hlasov, zverejnených Štatistickým úradom SR. 

10:25 Záchranári zasahovali pri sobotných voľbách 11-krát. "Až v siedmich prípadoch išlo o členky alebo členov volebných komisií," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. Priblížila, že vo väčšine prípadov išlo o zásahy vo volebných miestnostiach, v dvoch prípadoch pred ich vchodom. Najstarší pacient z Trnavského kraja mal 82 rokov. Najmladšia, 27-ročná pacientka, bola členkou volebnej komisie v Bratislavskom kraji. Päť pacientov bolo prevezených do nemocnice.

K najčastejším príčinám zásahov patrili epileptické záchvaty, kolapsy a akútne bolesti hlavy. "Starší muž v Žilinskom kraji spadol pred volebnou miestnosťou a poranil sa, v Bratislavskom kraji pomáhali záchranári v budove, v ktorej sa volilo, mužovi po epileptickom záchvate," priblížila hovorkyňa. 

10:23 Meno Lunter zostáva spojené s Banskobystrickým samosprávnym krajom na ďalšie štyri roky. Župana Jána Luntera, ktorý prevzal vedenie kraja pred piatimi rokmi po Marianovi Kotlebovi, teraz vystrieda jeho syn a doterajší vicežupan Ondrej Lunter. 

10:21 Väčšina starostov bratislavských mestských častí, ktorí sa opätovne uchádzali o priazeň voličov v spojených samosprávnych voľbách, obhájila svoje posty. Funkciu si udržalo 11 z nich, štyria doterajší šéfovia miestnych samospráv končia. Zvyšné dve mestské časti budú mať nových starostov, keďže tí doterajší už nekandidovali. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

9:55 Všetkých čaká náročná doba, preto je zvolený starosta bratislavskej mestskej časti Rača Michal Drotován rád, že ľudia sa rozhodli jednoznačne a preferujú vecné riešenia a nie lacný populizmus. Uviedol to na sociálnej sieti po tom, ako v Rači obhájil post starostu. 

"Náš program budeme spoločne s poslancami plniť bod po bode," uviedol Drotován. Voličom vyjadril vďaku za hlasy, ktoré odovzdali jemu či podporili aj jeho tím. Poznamenal, že v Rači sa im podarilo získať väčšinu - osem poslancov z 15. Pevne verí, že k ich programu sa pridajú aj ďalší poslanci. "Mrzí ma nižšia účasť," zhodnotil opätovne zvolený starosta.

9:50 Povolebné štúdio ta3 s Petrom Bielikom, výsledkami volieb a reakciami víťazov si nájdete tu:

9:49 Premiér Eduard Heger (OĽANO) zagratuloval novozvoleným zástupcom v samosprávach. Ako skonštatoval, spolupráca so samosprávami je pre vládu kľúčová, ak sa má spoločnými silami dosiahnuť lepšie Slovensko. Teší sa na spoločný dialóg. "Ako zvyknem hovoriť, tak vláda a samosprávy sú ako pľúca, potrebujú dýchať spolu a spolupracovať. To stále platí a môžem vám sľúbiť, že v mojej vláde budete mať vždy oporu a otvorené dvere," uviedol Heger. Verí, že si občania vo voľbách vybrali zástupcov, ktorí prinesú očakávané zmeny a budú sa úspešne podieľať na rozvoji regiónov.

9:36 Predsedom Košického samosprávneho kraja sa stal opäť Rastislav Trnka. Pýtali sme sa ho na jeho dojmy z volieb a na jeho plány do nového funkčného obdobia. 

9:34 Košické mestské časti poznajú svojich starostov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. V košickej Džungli získala stopercentnú podporu starostka Adriana Šebeščáková Balogová. Rovnako stopercentne zvolený bol za starostu Ťahanoviec Ján Nigut.

9:30 Neúspešný kandidát na predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Igor Janckulík ocenil vysokú podporu u voličov na Orave. Za okres Námestovo získal ako kandidát na poslanca 19 439 hlasov. Zdôraznil, že je to najviac na celom Slovensku pre poslanca za volebný obvod. "Žiaľ, v týchto voľbách sa ukázalo, že pokiaľ máte aj keď netransparentnú, ale desaťnásobne drahšiu kampaň, ľudia prehliadnu aj kauzy," napísal v nedeľu na sociálnej sieti Janckulík. Je však rád, že mu ľudia v regióne, kde býva, dali neskutočnú dôveru.

9:24 Erika Jurinová obhájila post županky Žilinského samosprávneho kraja. Predvolebné obdobie bolo podľa jej slov náročné a silných protikandidátov si všímala. 

9:22 V okresných mestách Bratislavského samosprávneho kraja dôjde k zmene na primátorskej stoličke v Pezinku a Senci. Malacky povedie Juraj Říha, ktorý obhájil svoj post. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých hlasov, zverejnených Štatistickým úradom SR. 

9:12 V 25-člennom trenčianskom mestskom zastupiteľstve bude v nasledujúcom štvorročnom období sedieť 17 poslancov súčasného mestského parlamentu (68 %). Vyplýva to zo zápisnice mestskej volebnej komisie zverejnenej na webovej stránke mesta. 

9:00 V okresných mestách Prešovského kraja uspeli zväčša súčasní primátori. K zmene došlo v krajskom meste Prešov, kde súčasná primátorka Andrea Turčanová nekandidovala, a rovnako v Snine, kde súčasná primátorka neobhájila svoj post. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých hlasov, zverejnených Štatistickým úradom SR. 

8:48 Volebná účasť by ma byť približne 45 percent. Odhaduje to riaditeľka odboru volieb ministerstva vnútra Eva Chmelová. "Nenaplnili sa obavy, že víkend, ktorý sa vybral pre tieto voľby, radikálne zníži účasť vo voľbách," povedala v Rádiu Expres.

Chmelová povedala, že hlasovanie trvalo kvôli množstvu lístkov trocha dlhšie, ale „rady pred volebnou miestnosťou neboli celý deň, bolo to nárazové“. (rádio expres)

8:32 Primátorom Trnavy zostáva Peter Bročka. Tvrdí, že tieto voľby boli najstresujúcejšie, no ako najťažšie hodnotí tie prvé. Mesto vedie od roku 2014, čaká ho tretie volebné obdobie. 

Staronový primátor Trnavy Peter Bročka ta3/Ladislav Žigo

Prioritou pre neho boli komunálne voľby. Vo VÚC boli zvolení iní kandidáti, než jeho kolegovia, no bude sa s nimi snažiť spolupracovať. Zastáva názor, že VÚC by mali byť zrušené. Povedal to v prvom príhovore, ktorý nájdete tu:

8:29 Vo Volebnom štúdiu ta3 sme privítali víťaza Mariána Viskupiča. Ten obhájil post predsedu Trnavského kraja. Víťazstvo pripísal viacerým faktorom. "Jeden veľmi dôležitý je, že je za nami 5 rokov obrovského množstva práce a takej aj tej mravenčej, ktorá nie je vidieť," uviedol.

8:08 V mestách stredného Považia obhájili posty primátorov úradujúce hlavy miest. Výnimkou je Nové Mesto nad Váhom, kde doterajší primátor Jozef Trstenský nekandidoval. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. 

8:00 Novozvolený primátor Trenčína Richard Rybníček (nezávislý) bude robiť všetko pre to, aby presvedčil všetkých obyvateľov, že voľba neho je pre mesto správna. Úspešný je podľa svojich slov vďaka Trenčanom. Povedal to v nedeľu ráno v Trenčíne. "Je to štvrtýkrát po sebe viac ako 70 percent. Je to obrovská sila, aj keď bola menšia účasť. Budem osobne robiť všetko pre to, aby som presvedčil všetkých obyvateľov mesta, že táto voľba je pre toto mesto správna, že je to o nás všetkých," skonštatoval Rybníček.

Tvrdí, že bez občanov by doteraz nebol úspešný. "Som úspešný vďaka našim Trenčanom, Trenčiankam a vďaka tomu, že tvoríme spoločnú rodinu," podotkol. 

Jeho vyhlásenie si môžete pozrieť tu:

7:57 Prešovský župan Milan Majerský obhájil post predsedu kraja. Vo voľbách získal podľa predbežných výsledkov vyše 40% hlasov. Jeho prioritou zostáva budovanie infraštruktúry. 

Výsledky Spojených regionálnych volieb 2022 nájdete na webe ta3.com v sekcii Voľby 2022.

7:21 Starostom bratislavskej mestskej časti Ružinov sa opäť stal Martin Chren. Získal 78,13 percenta hlasov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. 

7:16 V okresných mestách na Spiši si svoje pozície udržali súčasní primátori. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých hlasov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. V Poprade tak ostáva primátorom Anton Danko, ktorý získal 61,13 percenta hlasov. Na sociálnej sieti poďakoval voličom a prisľúbil, že ich nesklame. Voličská účasť bola v najväčšom meste pod Tatrami na úrovni niečo viac ako 38 percent.

V Kežmarku sa opäť stal primátorom Ján Ferenčák (Hlas-SD) so ziskom 52,7 percenta hlasov. K urnám tam v sobotu prišlo 40,4 percenta voličov. Pavol Bečarik ostáva aj ďalšie obdobie primátorom Spišskej Novej Vsi, svoj hlas mu odovzdalo niečo viac ako 59 percent hlasujúcich. Účasť bola v tomto meste najnižšia medzi okresmi na Spiši, len 32,4 percenta. Naopak, najväčší záujem o voľby mali Levočania, ktorých prišlo k urnám 41,35 percenta. Aj tam obhájil svoj post Miroslav Vilkovský, jemu svoj hlas odovzdalo necelý 41 percent oprávnených voličov.

7:09 Sledujte televíziu ta3 o 8.00 h. Vo Volebnom štúdiu ta3, ktoré bude moderovať Peter Bielik, privítame viacerých víťazov volieb.

7:06 Na východe nič nové. Košický samosprávny kraj povedie súčasný šéf Rastislav Trnka. Svoje kreslo obhájil aj košický primátor Jaroslav Polaček. Obaja čakali na výsledky volieb vo svojich štáboch. 

6:50 Šéfom Bratislavského samosprávneho kraja bude aj naďalej Juraj Droba. Župan, ktorého pred hlasovaním podporila koalícia SaS, Progresívne Slovensko a Tím Bratislava, obhájil svoj post s výrazným náskokom. Získal viac ako 63 percent hlasov.

6:39 Samosprávne kraje už poznajú svojich nových predsedov. Víťazov nájdete v článku nižšie.

6:30 Sobota sa na Slovensku niesla v znamení prvých spojených volieb. Všetky informácie nájdete v ONLINE článku nižšie.

6:00 Vitajte. Sme tu s vami aj v povolebný deň. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok