Voľby neprebehli úplne hladko. Polícia eviduje vyše dvesto podnetov, naďalej pribúdajú

ta3/TASR
30.10.2022 12:57

Polícia v súvislosti so spojenými voľbami zaznamenala doposiaľ 231 podnetov. "Nie je to finálne číslo, podnety stále prichádzajú," uviedol viceprezident Policajného zboru Damián Imre. Podaných bolo podľa jeho slov 60 trestných oznámení, pričom v 25 prípadoch sa začalo trestné stíhanie.

Voľby neprebehli úplne hladko. Polícia eviduje vyše dvesto podnetov, naďalej pribúdajú
TASR/Roman Hanc (ilu)

"Najčastejšie to bola volebná korupcia (53 podnetov), marenie prípravy a priebehu volieb a referenda (40 podnetov), časté bolo ohováranie (37 podnetov)," priblíži Imre.

Polícia tiež eviduje 52 priestupkov a 119 iných podnetov, ktoré sa môžu podľa viceprezidenta radiť medzi priestupky aj trestné činy. "Postupne budú kvalifikované," uviedol. Približne 85 z nich môže byť podľa Imreho vyhodnotených ako trestný čin. V celách policajného zaistenia sa počas volieb nachádzalo 64 osôb, pričom voliť sa rozhodli len dvaja. Zo 16 osôb, ktoré boli predvedené alebo obmedzené na osobnej slobode z iných dôvodov, taktiež prejavili záujem voliť dvaja.

Viceprezident skonštatoval, že počas volieb nedošlo k závažnému porušeniu verejného poriadku. Na jeho zabezpečenie bolo na území celého Slovenska nasadených 6556 policajtov. V súvislosti s voľbami dohliadalo na poriadok 4360 z nich.

"Boli nasadení hlavne policajti poriadkovej, dopravnej, ale takisto kriminálnej polície. Na špeciálne úlohy boli vyčlenení vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry, či už v oblasti odhaľovania volebnej korupcie alebo aj extrémistických trestných činov," spresnil Imre. V pohotovosti boli tiež špeciálne sily policajného zboru a v teréne sa pohybovali aj nadriadení či kontrolóri. "Aby úlohy, ktoré plní policajný zbor v súvislosti s voľbami, prebehli tak, ako majú v zmysle predpisov," dodal.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok