Nežiadúcim účinkom covidovej vakcíny od Pfizeru môže byť silná menštruácia, informovala EMA

ta3 čtk
28.10.2022 19:44

Nežiadúcim účinkom covidovej vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech môže byť silné menštruačné krvácanie, oznámila v piatok Európska lieková agentúra. Podľa nej ide o nezávažný a prechodný jav, ktorý nemá vplyv na ženskú plodnosť.

Spojené kráľovstvo má už dve tretiny plne zaočkovaných dospelých
TASR/AP

Štúdie podľa EMA preukázali, že u niektorých žien menštruácia po očkovaní trvala dlhšie alebo bola intenzívnejšia. Odborníci liekovej agentúry údaje preverili a dospeli k záveru, že "existuje prinajmenšom primeraná pravdepodobnosť, že výskyt silného menštruačného krvácania je v príčinnej súvislosti s týmito vakcínami". 

Regulátor v dôsledku toho odporučil, aby silná menštruácia bola zahrnutá do informácií na použitie vakcíny Pfizer/BioNTech.

EMA ďalej uviedla, že neexistujú žiadne dôkazy, že by menštruačné ťažkosti pozorované u niektorých pacientov mali vplyv na plodnosť. Vakcíny mRNA podľa nej nespôsobujú komplikácie v tehotenstve nastávajúcim matkám ani ich deťom a sú účinné pri znižovaní rizika hospitalizácie a úmrtia u tehotných osôb, ako aj u netehotných.

Agentúra tiež zopakovala, že všetky doterajšie zistenia ukazujú na to, že prínosy vakcíny Pfizer/BioNTech prevažujú nad rizikami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok