ROZHOVOR: Matovič a Kollár prerazili reakciami na vraždu na Zámockej dno, tvrdí Nicholsonová

ta3/Alžbeta Múcsková
28.10.2022 10:37

Lucia Ďuriš Nicholsonová zastupuje Slovensko v europarlamente. Ako povedala pre ta3, situáciu doma však sleduje aj naďalej. V rozhovore sa vyjadrila aj k problematike zákonov o LGBTI+ komunite, k predčasným voľbám a energetickej kríze. Slovenských politikov tvrdo kritizuje.

Matovič a Kollár prerazili svojimi reakciami na vraždu na Zámockej dno, tvrdí Nicholsonová
TASR/Jaroslav Novák

Vláda schválila návrh štátneho rozpočtu pre rok 2023, v ktorom predostrela prerozdelenie financií do rôznych rezortov. Zdravotníctvo krváca a lekári hromadne podávajú výpovede. Podporili by ste ho?

Vychádzam z toho, čo o návrhu konkrétne v kapitole Zdravotníctvo povedali ľudia, ktorí tomu rozumejú, ako napríklad analytik Martin Smatana. Je presvedčený, že ide o najhorší návrh štátneho rozpočtu za posledné roky, keďže nerieši ani krízu v zdravotníctve a už vôbec nie nejaké reformné prerozdelenie financií. Ak by som vychádzala z názorov odborníkov, takýto návrh by som nepodporila.

Čuduje sa, čo SaS stvára

Viacerí opoziční poslanci trvajú na predčasných voľbách, ku ktorým situácia zrejme smeruje. Myslíte si, že by predčasné voľby pomohli Slovensku?

Vo svojom okolí zaznamenávam dva názory – taký, ktorý vidí v čo najskorších predčasných voľbách ukončenie agónie celej krajiny, do ktorej ju uvrhla totálne neschopná "protikorupčná" vláda, a potom taký, ktorý hovorí, že predčasné voľby prinesú ešte horšiu vládu mafie a zlodejov. Oba názory majú v sebe racio, situácia na Slovensku je teraz zlá a po voľbách bude buď rovnako zlá, alebo ešte horšia. Kým nevznikne nový politický subjekt, ktorý výrazne zamieša karty na politickom poli, a kým tento subjekt nevytvorí taký výtlak, aby zohral výraznú úlohu pri zostavovaní novej vlády, nevidím nejakú výraznú nádej na lepšiu budúcnosť Slovenska.

Strana SaS prešla do opozície. Keby ste boli stále v strane, súhlasili by ste s týmto prechodom ku strane Smer-SD a extrémistom?

V žiadnom prípade by som s tým nesúhlasila a nestačím sa čudovať, čo SaS stvára. To, ako kolaboruje s Hlasom a Smerom popiera všetky zásady a princípy, na ktorých tá strana vznikla, a za ktoré bojovala vo všetkých doterajších voľbách. Vôbec si neviem racionálne vysvetliť správanie SaS a jej popredných členov v parlamente. Už teraz v prieskumoch klesá a predpokladám, že bude klesať naďalej, lebo volič miluje zradu, ale nenávidí zradcov. A to, čo SaS stvára v parlamente, tie obštrukcie so Smerákmi počas toho, ako ľudí a krajinu zmieta najhoršia kríza v novodobých dejinách, neviem nazvať inak ako zradou voličov.

Parlamentné voľby by podľa prieskumu Polisu vyhral Smer, druhý by skončil Hlas-SD, potom SaS a Progresívne Slovensko. Má podľa vás Smer šancu opäť vyhrať parlamentné voľby? 

Áno, domnievam sa, že Smer má reálne šance vyhrať nadchádzajúce voľby, kedykoľvek už budú – či v riadnom, alebo predčasnom termíne.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok