ROZHOVOR: Matovič a Kollár prerazili reakciami na vraždu na Zámockej dno, tvrdí Nicholsonová

ta3/Alžbeta Múcsková
28.10.2022 10:37

Lucia Ďuriš Nicholsonová zastupuje Slovensko v europarlamente. Ako povedala pre ta3, situáciu doma však sleduje aj naďalej. V rozhovore sa vyjadrila aj k problematike zákonov o LGBTI+ komunite, k predčasným voľbám a energetickej kríze. Slovenských politikov tvrdo kritizuje.

Matovič a Kollár prerazili svojimi reakciami na vraždu na Zámockej dno, tvrdí Nicholsonová
TASR/Jaroslav Novák

V rozhovore sme sa pýtali:

  • ako vníma Brusel vraždu dvoch mladých ľudí z LGBTI+ komunity,
  • čo si  Lucia Ďuriš Nicholsonová myslí o možnosti predčasných volieb,
  • kedy pocítia občania pomoc od Európskeho parlamentu v otázke energetickej krízy.

Na Zámockej ulici stredoškolák brutálne zavraždil dvoch mladých ľudí z LGBTI+ komunity. Slovensko má preto navštíviť misia europarlamentu. Ako vnímajú vaši kolegovia v Bruseli túto vraždu? Zúčastníte sa tejto misie?

Téma vraždy na Zámockej rezonuje v Európskom parlamente veľmi silno. Európsky parlament k tomu prijal aj rezolúciu, v ktorej tvrdo odsúdil akékoľvek nenávistné prejavy voči LGBTI+ komunite. Je veľmi smutné, aj keď logické, že medzi zahraničnými kolegami vzbudila vražda rozhorčenie a obavy o celkové nastavenie slovenskej spoločnosti k LGBTI+ ľuďom. V minulosti došlo k podobnej vražde z nenávisti namierenej proti tejto menšine iba raz – v Nórsku.

Ako ste túto vraždu vnímali vy osobne? 

Bola som smutná, šokovaná, nahnevaná aj sklamaná. Smutná z poznania, ako veľmi netolerantná spoločnosť sme voči akejkoľvek forme inakosti, šokovaná z toho, aký mladý bol vrah a koľko nenávisti sa v ňom za jeho krátky život nahromadilo. Nahnevali ma homofóbne reakcie ľudí na sociálnych sieťach aj veľmi primitívne reakcie politikov ako Kollára (pozn. red. Borisa Kollára) a Matoviča (pozn. red. Igora Matoviča), ktorí sa aj po odpornej vražde Juraja a Matúša tvárili, že ohrození sú v skutočnosti oni – bieli a heterosexuálni muži. Svojimi reakciami prerazili dno a ja už ani nepočítam, koľkýkrát tak urobili.

Strana SaS predložila návrh o partnerskom spolužití, ktorý však neprešiel. Ako by ste postupovali na mieste poslancov NR SR?

Samozrejme, som automaticky očakávala, že politici na Slovensku sa aspoň po tejto vražde konečne spamätajú a odsúhlasia návrh SaS, ktorý bol taký minimalistický, že vlastne urážal LGBTI+ komunitu v 21. storočí v členskom štáte Európskej únie. Priznám sa, že som naozaj nečakala, že návrh neschvália.

Lucia Ďuriš Nicholsonová je slovenská politička, ktorá od roku 2019 pôsobí ako poslankyňa Európskeho parlamentu. V minulosti pôsobila ako novinárka, štátna tajomníčka ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, podpredsedníčka slovenského parlamentu a členka strany SaS.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok