ROZHOVOR: Matovič a Kollár prerazili reakciami na vraždu na Zámockej dno, tvrdí Nicholsonová

ta3/Alžbeta Múcsková
28.10.2022 10:37

Lucia Ďuriš Nicholsonová zastupuje Slovensko v europarlamente. Ako povedala pre ta3, situáciu doma však sleduje aj naďalej. V rozhovore sa vyjadrila aj k problematike zákonov o LGBTI+ komunite, k predčasným voľbám a energetickej kríze. Slovenských politikov tvrdo kritizuje.

Matovič a Kollár prerazili svojimi reakciami na vraždu na Zámockej dno, tvrdí Nicholsonová
TASR/Jaroslav Novák

Svet zažíva ekonomickú krízu a rieši nárast cien energií, potravín a pohonných látok. Aké opatrenia pripravuje či pripravil Európsky parlament? Kedy pocítia pomoc z Bruselu občania?

Pomoc z Bruselu mohli občania pocítiť už dávno, keby sme nemali totálne neschopnú vládu, parlament a celkovo politikov, ktorí riešia iba sami seba a svoje preferencie. Európska únia začala konať okamžite po začiatku krízy. Už pred viac ako rokom vyzvala členské štáty, aby zadefinovala energetickú chudobu – najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov a nasmerovala k ním pomoc z eurofondov. Kým v mnohých členských štátoch tak vlády urobili a pripravili sériu opatrení na zmiernenie dopadov krízy od nižšej DPH až po zvýšenie príspevkov na bývanie pre zraniteľné skupiny občanov, u nás sa politici hádali a riešili len sami seba. Takže v skratke, tú obrovskú pomoc z Európskej únie občania pocítia, keď sa ich vlastná vláda konečne zobudí a začne konať.

Nicholsonová dostala ponuku od PS

V čom by sa malo podľa vás Slovensko inšpirovať od ostatných krajín Európy v súvislosti s krízou a infláciou? Ktorá krajina má podľa vás dobre nastavené riešenia?

Rôzne krajiny majú rôzne riešenia ako pre domácnosti, tak aj pre podniky a my máme ku všetkým týmto opatreniam prístup ako členský štát Európskej únie. Okrem toho aj Európska komisia vydala sériu odporúčaní, ktoré mali členské štáty prijať na zmiernenie dopadov krízy. Ja považujem za najsystémovejšiu pomoc od štátu pre zraniteľné domácnosti zvýšený príspevok na bývanie, ktorý majú zavedené rôzne členské štáty. Na Slovensku sme neboli schopní urobiť z príspevku na bývanie samostatnú štátnu sociálnu dávku – je to len súčasť dávok v hmotnej núdzi a má na to nárok veľmi malá skupina ľudí.

Ako plánuje počas zimného obdobia šetriť vaša rodina? Aké tipy na šetrenie by ste odporučili čitateľom ta3.com?

My šetríme každú zimu odkedy sme sa presťahovali do Bruselu. Za prvú vykurovaciu sezónu sme dostali nedoplatok takmer tritisíc eur, takže sme sa naučili mať termostat na 17-18 stupňov, neprekurovať, efektívne variť, prať pri studenšej vode, namiesto dlhých kúpaní mať kratšie sprchy.

Momentálne ste poslankyňou Európskeho parlamentu. Premýšľali ste o návrate do domácej politiky? Dostali ste po odchode z SaS ponuky od iných politických subjektov, napríklad od Progresívneho Slovenska?

Premýšľala som a premýšľam nad návratom do slovenskej politiky. Pred pár mesiacmi som dostala ponuku od Michala Šimečku a Martina Hojsíka vstúpiť do PS, ale odvtedy sme o tom nehovorili a myslím, že obojstranne záujem upadá.

Lucia Ďuriš Nicholsonová TASR/Jaroslav Novák
Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok