Hrozí kolaps nemocníc. Exminister Krajčí povedal, že požiadavky zdravotníkov môže splniť iba vláda

ta3/Dominik Pálka
26.10.2022 20:49

Politici sa na poslednú chvíľu snažia dohodnúť s Lekárskym odborovým združením na splnení ich požiadaviek. Od decembra by malo odísť vyše 2-tisíc lekárov. O tom sme sa v relácii Téma dňa rozprávali s exministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO), podpredsedníčkou Hlasu Zuzanou Dolinkovou a prezidentom Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Mariánom Petkom.

tema_dna_41.jpg
TA3

Rokovanie podľa Petka malo zmysel

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko uviedol, že rokovanie, ktoré prebehlo v utorok, malo zmysel. "Nešlo iba o platy. Požiadavky sú oprávnené. Včerajšie rokovanie nemohlo o ničom rozhodnúť. Požiadavky môže splniť iba vláda a nie parlament," dodal prezident asociácie.

Marek Krajčí si myslí, že súčasné vedenie ministerstva zdravotníctva sa nezaoberalo dostatočne naplnením požiadaviek zdravotníckych pracovníkov. "Celý sektor potrebuje racionálne rozhodnutie," povedal. Podotkol, že je potrebné odvrátiť katastrofu, kedy by odišlo vyše 2-tisíc lekárov. "Zdravotníctvo bolo zanedbávané posledných 12 rokov," uviedol exminister Krajčí. Myslí si, že na zdravotníckom výbore sa nedajú "čakať zázraky". "Je potrebné, aby požiadavky vyriešila vláda," dodal. 

Dolinková kritizovala Krajčího

Dolinková kritizovala Krajčího za to, že súčasné vedenie rezortu je pod hnutím OĽANO. "Všetky požiadavky sú oprávnené. Pán Peter Visolajský (šéf lekárskych odborov - pozn. red.) hovorí, že memorandum nie je pre zdravotníkov riešením," uviedla. 

Opakovane kritizovala vládu za to, že začala konať neskoro. "Súhlasím s tým, že výpovede sú varovným prstom, aby sa vláda začala zaoberať kolabujúcim zdravotníctvom," dodala.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok