Hrozí kolaps nemocníc. Exminister Krajčí povedal, že požiadavky zdravotníkov môže splniť iba vláda

ta3/Dominik Pálka
26.10.2022 20:49

Politici sa na poslednú chvíľu snažia dohodnúť s Lekárskym odborovým združením na splnení ich požiadaviek. Od decembra by malo odísť vyše 2-tisíc lekárov. O tom sme sa v relácii Téma dňa rozprávali s exministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO), podpredsedníčkou Hlasu Zuzanou Dolinkovou a prezidentom Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Mariánom Petkom.

tema_dna_41.jpg
TA3

Šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) posadila za jeden stôl všetkých dôležitých hráčov.

Ako dopadlo rokovanie?

Exminister Krajčí povedal, že zatiaľ sa o dohode hovoriť nedá. "Hľadajú sa však riešenia," dodal. 

Podpredsedníčka strany Hlas-SD Zuzana Dolinková k rokovaniu s odborármi uviedla, že "ich požiadavky sú na stole minimálne od januára". "Premiér Eduard Heger sľúbil, že do 30. júna budú platy zdravotníkov vyriešené, to sa však nestalo," povedala Dolinková. Myslí si, že platové požiadavky sú legitímne. "Rokovania síce začali, ale zatiaľ sú bez výsledku," dodala podpredsedníčka Hlasu. 

Krajčí povedal, že od 1. januára 2023 príde k navýšeniu platov pre zdravotné sestry. "Sestry majú valorizačný mechanizmus, ten by im zaručil nárast platov o 6,88 percenta. Teraz sa však pridal koeficient za odpracované roky. Sestry, ktoré sú napríklad v zdravotníctve 20 rokov, budú mať navýšenie o 20 percent," povedal. Dodal, že nárast miezd pre niektoré sestry môže byť až o 44 percent. 

Zuzana Dolinková však podotkla, že si nie je istá, či predložený rozpočet počíta s takýmto navýšením platov pre zdravotníckych pracovníkov. "Podľa vyjadrení odborníkov je nedostatočný," skonštatovala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok