Ruské vojská sa usilujú dobyť Donbas, Ukrajinské jednotky oslobodzujú oblasť Chersonu aj Luhansku

ta3 čtk
26.10.2022 09:00

Ukrajinská armáda pokračuje v ofenzíve v Chersonskej oblasti na juhu krajiny a v Luhanskej oblasti na východe, zatiaľ čo ruské vojská sa pokúšajú o útoky v Donbase na východe Ukrajiny pri Bachmute a Avdijivke, vyplýva z údajov amerického Inštitútu pre štúdium vojny ISW.

Britská rozviedka podľa správy britského ministerstva obrany upozornila na význam železníc pre ruské ozbrojené sily a zraniteľnosť tratí voči sabotážam. Ukrajinskí vojaci počas uplynulých 24 hodín odrazili ruské útoky u deviatich obcí, vrátane Bachmutu, hlásia ukrajinský generálny štáb v pravidelnom prehľade situácie na bojisku. Tvrdenie znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov. Vojna Ruska proti Ukrajine dnes pokračuje 245. dňom.

Britské ministerstvo obrany pripomína, že 24. októbra gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti oznámil poškodenie železničnej trate výbušným zariadeniam pri obci Novozybkovo približne 15 km od rusko-bieloruskej hranice. Trať je hlavným železničným spojením medzi Ruskom a južným Bieloruskom. 

K incidentu sa prihlásila skupina ruských protivojnových aktivistov, podľa ktorej ide o najmenej šiestu sabotáž od júna. "Ide o súčasť širšieho trendu útokov disidentov proti železniciam v Rusku aj Bielorusku," myslí si Londýn, pripomínajúci, že ruská armáda sa pri presunoch síl na Ukrajinu spolieha predovšetkým na železničnú dopravu. Je však extrémne náročné ochrániť železničnú sieť s dĺžkou viac ako 33.000 kilometrov. Ruské vedenie bude čoraz viac znepokojovať skutočnosť, že aj malá skupina občanov sa môže sabotážami postaviť proti konfliktu, predpovedalo britské ministerstvo.

Reznikov očakáva od Západu tanky

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore so serverom Politico vyjadril presvedčenie, že Západ poskytne Ukrajine aj západné tanky a stíhačky, ktoré pomôžu Kyjevu vyhnať ruské vojská z ukrajinského územia. Domnieva sa však, že prvé kroky v tomto smere budú musieť podniknúť Spojené štáty, aby ich spojenci nasledovali. "Som skutočne optimista ohľadom toho, že tanky Abrams budú v budúcnosti možné, a som presvedčený, že aj stíhačky typu F-16, F-15 či gripeny zo Švédska tiež budú možné," povedal Reznikov. "Keď počujete, že je to nemožné, znamená to, že to bude možné v budúcnosti," poznamenal.

Reznikov v americkej televízii Fox News pripustil, že ukrajinskú ofenzívu v Chersonskej oblasti spomalilo daždivé počasie, ale "taktikou krok za krokom budeme oslobodzovať naše dediny, po metroch a kilometroch". Nedomnieva sa, že ruské vojská budú bojovať v uliciach Chersonu, pretože by to pre nich znamenalo reálne riziko a nemožnosť stiahnuť sa, keď Ukrajinci za pomoci západných zbraní kontrolujú prepravu cez Dneper.

O deň skôr poradca šéf prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč odhadol, že oslobodeniu Chersonu bude predchádzať jedna z najťažších bitiek vojny, pretože Rusi spolu s evakuáciou úradov a civilistov pokračujú v posilňovaní svojich jednotiek v meste. V Chersonskej oblasti sa podľa veliteľstva ukrajinských síl Juh doteraz podarilo oslobodiť viac ako 90 obcí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok