Odvaha má meno Michail. Radšej pôjdem do väzenia, než bojovať na Ukrajine, hovorí Rus, ktorého chcú mobilizovať

ta3/Soňa Búranová
27.10.2022 10:37

Na Ukrajinu nechce ísť bojovať. Odvoláva sa na ruskú ústavu. S rodinou sa ešte pred vyhlásením mobilizácie dohodol, že povolanie do vojny odmietne, aj keby mal skončiť za mrežami. Ruský občan Michail pre BBC porozprával, ako sa ho snažili presvedčiť, že nemá na výber. On to však vidí inak.

Odvaha má meno Michail. Radšej pôjdem do väzenia, než bojovať na Ukrajine, hovorí Rus, ktorého chcú mobilizovať
Profimedia

Strach verzus autorita

Michail má 34 rokov a je mechanik. Napriek tomu, že sa Rusko stáva čoraz autoritatívnejším štátom, v ktorom sú obmedzované občianske a ľudské práva, Michail tvrdí, že ruská ústava mu dáva právo namietať. Ide o záležitosť vlastného svedomia. Preto odmietol bojovať na Ukrajine.

"Keď som tam stál a hovoril som tie veci, bol som veľmi nervózny,“ hovorí redaktorovi BBC Michail. "Ale keď som si spätne pozrel video, v očiach ľudí, ktorí ma počúvali, som naopak videl strach. Myslím si, že je to preto, že sú zvyknutí zaobchádzať s ľuďmi ako s predmetmi, ktoré môžu presúvať z jedného miesta na druhé. Zrazu som hovoril to, čo som hovoril."

Potom prišli vyhrážky, že o tom povedia polícii a tá to bude vyšetrovať. "Mám pocit, že títo ľudia majú strach zo straty kontroly. Sú zvyknutí všetko kontrolovať," hovorí ďalej pre britskú televíziu.

Odkedy Vladimir Putin v septembri vyhlásil "čiastočnú mobilizáciu", bolo podľa neho do boja povolaných viac ako 220 000 ruských záložníkov. Hoci kremeľský líder naznačil, že mobilizácia sa čoskoro skončí, konkrétny dátum zatiaľ nie je známy.

Ruská štátna televízia v posledných dňoch odvysielala zábery mobilizovaných mužov, ktorí sa zúčastňujú na vojenskom výcviku v Rusku. Tie sú doplnené vlasteneckými heslami niektorých odvedencov. Na výcvik vojakov na cvičisku v regióne Riazan sa tento týždeň prišiel osobne pozrieť ruský prezident Vladimir Putin. BBC vysvetlila, že to možno považovať za pokus získať pre mobilizáciu verejnú podporu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok