Potopa po Drličkovom odchode? Odvolaný riaditeľ SND povedal, čo sa vlastne stalo v Budapešti

25.10.2022 21:38

Matej Drlička ako generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) končí. Z funkcie bol odvolaný po nešťastných výrokoch v Budapešti. Bol to skutočný dôvod jeho odvolania? Prečo až po podaní demisie odhaľuje pozadie svojho pôsobenia v SND? O tom viac povedal v relácii Téma dňa. Spoločne s ním do štúdia ta3 prišiel Michal Luciak, člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

temadnadrlicka_4.jpg
TA3

Ako to bolo v Budapešti?

Témou diskusie konferencie, na ktorej sa stretol s kolegami z divadiel, bola kultúra a politika. Hovorí, že si povedal, že zúčastneným rozpovie svoj príbeh, teda povie, ako politici vstupujú do fungovania divadla - hrozbami, kontrolami či predvolávaním. Vzniká tak obrovský tlak. S ostatnými sa tam dohodol, že budú voči sebe otvorení.

Popísal svoj príbeh, ktorý začal pri prepúšťaní, zmene pracovných zmlúv so sólistami. Hovoril po anglicky. Chcel povedať, že speváci išli za každým politikom, ktorý mal nohy, no v angličtine taký výraz neexistuje. Vraj sa zamotal, povedal to, čo povedal, a nikomu to vtedy neprišlo zvláštne. Kolegovia z iných divadiel za ním prišli, že hovoril odvážne. 

Tvrdí však, že nevedel, že diskusia bola vysielaná online. Síce to bolo napísané na pozvánke, no tú vraj nečítal. Daný výraz však považuje za neospravedlniteľný. "Určite som to nemyslel tak, že niekomu prajem niečo zlé, alebo nedajbože, že niekomu prajem, aby prestal dýchať. Je evidentné, že to bola irónia, sarkazmus a zlý preklad. Každý, kto ma pozná, vie, že mám cynický humor. No takto vytrhnuté z kontextu to neznie dobre," pripustil, preto sa rozhodol ospravedlniť a podať demisiu.

No to, ako sa niekedy vyjadrujú politici, je niekedy nepriateľné, myslí si Luciak. "Je to niečo, kde by sme mali začať pracovať na tom, aby sme minimalizovali takýto slovník. Vytrhnutý výrok pána generálneho riaditeľa z kontextu je, samozrejme, iba časť celého príbehu, o čom bolo jeho vyjadrenie v Budapešti. Ako keby sa teraz javilo, že politici sú teraz citliví na to, ako sa vyjadril na ich adresu," hovorí s tým, že časť vyjadrenia Drličku sa týkala aj umelcov, ktorí kedysi pôsobili v SND. Drlička však oponoval, že si umelcov mimoriadne váži, o nich sa v Budapešti hanlivo nevyjadroval. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok