Potopa po Drličkovom odchode? Odvolaný riaditeľ SND povedal, čo sa vlastne stalo v Budapešti

ta3/Soňa Búranová PB
25.10.2022 21:38

Matej Drlička ako generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) končí. Z funkcie bol odvolaný po nešťastných výrokoch v Budapešti. Bol to skutočný dôvod jeho odvolania? Prečo až po podaní demisie odhaľuje pozadie svojho pôsobenia v SND? O tom viac povedal v relácii Téma dňa. Spoločne s ním do štúdia ta3 prišiel Michal Luciak, člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

temadnadrlicka_4.jpg
TA3

Úrážlivé vypočúvanie na výbore

Drlička tiež vo vysielaní vysvetlil, že do momentu, kým sa nedotkli reformy sólistického súboru, tak doručili niekoľko desiatok výpovedí. Dovtedy to žiadneho politika nezaujímalo, dovtedy si ho vraj žiadny výbor nezavolal, pretože odchádzali technici a administratíva. "Akonáhle sme si dovolili rozprávať sa s 13 sólistami spôsobom, že ich nedokážeme efektívne využiť, tak sólisti, čo je ich legitímne právo, kontaktovali svojich zástupcov v parlamente. Ale odkedy som bol predvolaný na parlamentný výbor, tak sa spustila jedna iracionálna emotívna debata, ktorej som nechcel byť súčasťou, ale musel som," vysvetlil. 

Vypočúvanie na mediálnom výbore pre neho bolo urážlivé. Vraj to bola spŕška invektív, poloprávd, klamstiev, čo vnímal veľmi ťažko. Keď sa po vypočutí vrátil do divadla, jeho kolegovia si mysleli, že odíde. "Ja rozumiem, že to je zložité, že tým ľuďom siahame na obživu, no keď som raz nasadený do SND, aby som tú inštitúciu reformoval a zefektívnil, tak je výsostne v kompetencii štatutára robiť personálnu politiku, do tej mi nemôže zasahovať nikto, pokiaľ neporušujem zákon."

Z ministerstva kultúry bola následne do divadla poslaná kontrola, ktorú inicioval parlamentný výbor. Tá skonštatovala, že všetko bolo v poriadku. No potom výbor poslal kontrolu NKÚ, ktorá mesiace kontrolovala, čo sa deje a žiadala tony papierov. Luciak tvrdí, že s opernými sólistami, ktorí podporujú Milanovej rozhodnutie, komunikoval. Nemyslí si však, že niekto z výboru by mal osobný záujem v celom tomto prípade.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok