Umelci SND sa postavili za Drličku. Milanová odkazuje, že svoje rozhodnutie nezmení

ta3 tasr
25.10.2022 16:57

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) bude naďalej podporovať všetky naštartované aktivity ozdravného plánu v Slovenskom národnom divadle (SND), potvrdzuje však koniec Mateja Drličku na poste generálneho riaditeľa ku koncu októbra. Ministerstvo to uviedlo v reakcii na výzvu zástupcov SND, aby ministerka zrušila Drličkovo odvolanie.

"Pán Drlička svojím neuváženým konaním nedal rezortu kultúry inú možnosť, ako vyvodiť zodpovednosť voči jeho osobe," tlmočil rezort nemenný postoj šéfky rezortu. Drlička má v nasledujúcich minimálne dvoch mesiacoch v divadle ostať, aby zabezpečil plynulé prevzatie agendy a pokračovanie začatých procesov. 

"Veríme, že pánovi Drličkovi a jeho tímu, tak ako ministerstvu kultúry, záleží na stabilite divadla a urobia všetko preto, aby udržali jeho kontinuitu," uviedlo vedenie ministerstva. Ministerka chce v najbližších dňoch oznámiť, koho poverí dočasným riadením divadla, následne chce pripraviť nové výberové konanie.

Milanová odvolala Drličku k 1. novembru. Dôvodom boli jeho medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov na medzinárodnej konferencii v Budapešti, ktoré boli podľa ministerky za hranicou slušného správania a kultúrnosti a nezlučiteľné s verejne činnou osobou zodpovednou za svoje výroky. Drlička sa za výroky v piatok (21. 10.) ospravedlnil, v utorok sa snažil vysvetliť ich kontext a poukázal pritom na to, že boli sčasti i vyústením šikany, ktorú pociťoval zo strany politikov, nesúhlasiacich s jeho manažérskymi personálnymi rozhodnutiami.

Drličkovi vyjadrili podporu jeho najbližší spolupracovníci, pripravení v prípade odchodu svojho šéfa takisto rezignovať, ministerku na prehodnotenie svojho rozhodnutia vyzvali aj prítomní členovia súborov SND a zamestnanci divadla. Obávajú sa, že Drličkov odchod bude znamenať koniec pozitívnych zmien v SND.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok