Potopa po Drličkovom odchode? Odvolaný riaditeľ SND povedal, čo sa vlastne stalo v Budapešti

ta3/Soňa Búranová PB
25.10.2022 21:38

Matej Drlička ako generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) končí. Z funkcie bol odvolaný po nešťastných výrokoch v Budapešti. Bol to skutočný dôvod jeho odvolania? Prečo až po podaní demisie odhaľuje pozadie svojho pôsobenia v SND? O tom viac povedal v relácii Téma dňa. Spoločne s ním do štúdia ta3 prišiel Michal Luciak, člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá.

temadnadrlicka_4.jpg
TA3

Drlička mal pocit, že je správne, aby sa za svoje vyjadrenia ospravedlnil a ponúkol demisiu. "Ja svoj výrok ľutujem, ten výrok nemal zaznieť," tvrdí odvolaný riaditeľ, no aj keď podal demisiu, v skutočnosti odísť nechce. Ministerke kultúry dal viac možností, ktoré však odmietla. K 1. novembru teda vo funkcii končí. "Plne to rešpektujem," dodal. 

Prosba o peniaze

Luciak zdôraznil, že vníma, ako na situáciu reagoval Drlička, a považuje za dôležité, aby sme sa s takýmito výrokmi vyrovnávali. "Ak pani ministerka považovala výroky za natoľko závažné, bolo jej rozhodnutie, akým spôsobom zareaguje na ponuknutú rezignáciu pána riaditeľa a k akému dátumu," vysvetlil.

Drlička hovorí, že ako štatutár SND veľmi rýchlo pochopil, ako sa implementuje štátna moc na štatutára štátnej inštitúcie. "Tým, že vás podfinancujú. A vy potrebuje chodiť prosiť o peniaze," doplnil a dodal, že to nie je len otázka kultúry, ale aj ďalších podfinancovaných rezortov. 

Hovorí, že veľakrát sa stalo, keď sa blížili k vyplateniu miezd, že na účte nemali transfer od ministerstva kultúry. Vraj preto pochopil, ako sa to robí. "Keď chceme, aby štatutár poslúchal, tak mu posielame peniaze iba vtedy, keď poslúcha, a iba toľko, aby prežili," prezradil. Hovorí, že nič nepovedal z toho dôvodu, pretože sa rozbehol konštruktívny dialóg s ministerstvom kultúry. "Rezort kultúry je podfinancovaný. Čaká, kým pritečú peniaze z ministerstva financií. Nemá dosť peňazí pre všetky svoje inštitúcie," dodal. Mlčal o tom, keďže jeho prioritou bolo, aby divadlo fungovalo a aby boli výplaty včas. Sám však tvrdí, že s ministerkou Milanovou má dobrý vzťah.

Luciaka mrzí, že sa situácia dostala do "akéhosi osobného sporu". Myslí si, že všetci sa vieme zhodnúť, že kultúrna politika by si zaslúžila oveľa väčšie finančné prostriedky, no balík máme iba jeden. SND má vraj náklady na budúci rok vypočítané. Drlička netvrdí, že rozpočet je dostatočný, no ministerstvo kultúry súhlasilo, že výpočet divadla bol správny.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok