Brit s indickými koreňmi i najsexi politik roka. Kto je nový britský premiér Sunak?

ta3/Patrik Guľa
24.10.2022 16:30

Novým britským premiérom sa v pondelok stal Rishi Sunak. Brit s indickými koreňmi v minulosti pôsobil ako minister financií, štátny tajomník či ako zamestnanec viacerých investičných spoločností. Od roku 2010 je členom Konzervatívnej strany, ktorá ho doviedla na politický vrchol. V roku 2020 ho označili za najsexi politika, aký však bude premiér?

Británia: Meno nového premiéra oznámia 5. septembra
Daniel Leal/Pool via AP

Po dvoch rokoch v Spojených štátoch sa s magisterským titulom vrátil späť na východnú stranu Atlantiku. V rozmedzí štyroch rokov prestriedal viaceré pracovné pozície v investičnej sfére, keď nakoniec v roku 2010 započal svoju politickú kariéru vstupom do Konzervatívnej strany.

Euroskeptik podporujúci Brexit

V roku 2014 sa stal vedúcim výskumnej jednotky Minoritných etník a taktiež vydal pamflet Portrét modernej Británie. Sunak bol toho istého roku vybraný ako kandidát Konzervatívnej strany do Dolnej snemovne reprezentujúcej Richmond v North Yorkshire a o rok neskôr bol na túto pozíciu zvolený prevažnou väčšinou.

Do úradu nastúpil ako euroskeptik a radil sa k táboru politikov, ktorí boli za Brexit. Podľa neho odchod Spojeného kráľovstva z EÚ urobil krajinu slobodnejšiu, spravodlivejšiu a prosperujúcejšiu. V rokoch 2015 až 2017 bol členom užšieho výboru pre životné prostredie, potraviny a vidiecke záležitosti a súkromným tajomníkom parlamentu na oddelení pre obchodnú, energetickú a priemyselnú stratégiu.

V januári 2018 bol vymenovaný do svojej prvej ministerskej funkcie ako štátny tajomník ministerstva bývania, komunít a miestnej samosprávy. Sunak sa stal hlasným podporovateľom snahy Borisa Johnsona o vedenie strany, a keď sa Johnson stal vodcom a premiérom, odmenil Sunaka povýšením a v júli 2019 ho vymenoval za hlavného tajomníka ministerstva financií.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok