Brit s indickými koreňmi i najsexi politik roka. Kto je nový britský premiér Sunak?

ta3/Patrik Guľa
24.10.2022 16:30

Novým britským premiérom sa v pondelok stal Rishi Sunak. Brit s indickými koreňmi v minulosti pôsobil ako minister financií, štátny tajomník či ako zamestnanec viacerých investičných spoločností. Od roku 2010 je členom Konzervatívnej strany, ktorá ho doviedla na politický vrchol. V roku 2020 ho označili za najsexi politika, aký však bude premiér?

Rishi Sunak sa narodil 12. mája 1980 v Southamptone. Jeho exotické meno má pôvod v indickej provincii Punjab, odkiaľ pochádzajú predkovia jeho rodičov. Sunakov otec a matka sa narodili vo východnej Afrike a v 60. rokoch minulého storočia migrovali do Southamptonu, kde sa aj spoznali a neskôr zosobášili.

Z čašníka premiér

Nový britský premiér mohol vďaka finančným obetám jeho rodičov navštevovať súkromnú školu Winchester College, ktorá vyprodukovala niekoľko ministrov financií Spojeného kráľovstva. Sunak bol počas štúdia editorom školského časopisu a zároveň sa stal "hlavným chlapcom", ktorý má za úlohu reprezentovať dobré meno školy. Vo svojom voľnom čase, najmä v lete, brigádoval ako čašník v southamptonskej indickej reštuarácii.

Po absolvovaní štúdia na Winchester College začal navštevovať Lincoln College v Oxforde, kde študoval filozofiu, politiku a ekonómiu. Jeho proaktivizmus a zápal pre prácu neutíchali ani na tejto škole, na ktorej zároveň pôsobil ako prezident Oxfordskej Obchodnej a investičnej spoločnosti. Sunak tiež paralelne so školou stážoval na centrále Konzervatívnej strany.

V roku 2001, už ako absolvent bakalárskeho štúdia na Oxforde, začal pracovať pre investičnú bankovú spoločnosť, kde zotrval nasledujúce tri roky. Jeho ambície ho viedli k magisterskému štúdiu obchodnej administratívy na Stanfordskej Univerzite, kde sa zoznámil so svojou budúcou ženou, Akshatou Murthyovou, dcérou indického miliardára.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok