Brit s indickými koreňmi i najsexi politik roka. Kto je nový britský premiér Sunak?

ta3/Patrik Guľa
24.10.2022 16:30

Novým britským premiérom sa v pondelok stal Rishi Sunak. Brit s indickými koreňmi v minulosti pôsobil ako minister financií, štátny tajomník či ako zamestnanec viacerých investičných spoločností. Od roku 2010 je členom Konzervatívnej strany, ktorá ho doviedla na politický vrchol. V roku 2020 ho označili za najsexi politika, aký však bude premiér?

Británia: Meno nového premiéra oznámia 5. septembra
Daniel Leal/Pool via AP

Najsexi politik Británie

Keď vtedajší minister financií Sajid Javid vo februári 2020 odstúpil, Johnson ho nahradil Sunakom. V rámci pandémie ochorenia Covid-19 zaviedol široký program ekonomickej podpory, ktorý vyčlenil približne 350 miliárd eur v núdzových fondoch pre podniky a mzdové dotácie pre pracovníkov. Jeho schéma zameraná na podporu reštaurácií a barov bola vnímaná ako úspech a Sunak si aj vďaka tomu vybudoval významnú popularitu a v roku 2020 bol vyhlásený za najsexi politika Británie.

Sunak spolu s Javidom, ktorý v tom čase pôsobil ako minister zdravotníctva, podali 5. júla 2022 demisie. Ich rezignácie výrazne prispeli k napätej situácii v Konzervatívnej strane, ktorá si nakoniec vyžiadala Johnsonovu rezignáciu z postu lídra strany. Hoci niektorí konzervatívci považovali Sunakov čin za zradný, rýchlo oznámil svoj zámer nahradiť Johnsona vo funkcii premiéra vytvorením videa, ktoré bolo súčasťou jeho kampane.

Nový britský premiér je prvou osobou inej farby pleti a prvým hinduistom, ktorý vedie Spojené kráľovstvo. Sunak je siedmym najmladším premiérom v histórii krajiny, má dve deti a od roku 2009 je ženatý s už spomínanou Akshatou Murtyovou. Medzi jeho záľuby patrí posilňovanie, kriket, futbal a sledovanie filmov.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok