Sunak bude novým britským premiérom. Jeho súperka zo súboja odstúpila

ta3 tasr
24.10.2022 15:13

Bývalý britský minister financií Rishi Sunak sa v pondelok stal novým lídrom Konzervatívnej strany. Jeho súperka Penny Mordauntová zo súboja odstúpila. Informujú o tom BBC a Sky News.

Sunak bude novým britským premiérom. Jeho súperka zo súboja odstúpila
TASR/AP

Sunak sa zároveň stane aj britským premiérom, píše Sky News. "Rishi má moju plnú podporu," napísala Mordauntová na Twitteri. Dodala, že nastal čas "zjednotiť sa a spolupracovať pre dobro krajiny".

Šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany (takzvaného Výboru 1922) Graham Brady potvrdil, že Konzervatívna strana získala len jednu "platnú" nomináciu na post nového lídra.

Ak by Mordauntová neodstúpila a v pondelok do 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ) by jej kandidatúru oficiálne podporilo najmenej 100 poslancov z radov konzervatívcov, medzi poslancami Konzervatívnej strany by sa uskutočnilo internetové hlasovanie.

Súboj niekoľkých dní

Meno víťaza by bolo známe v piatok 28. októbra. Predpoludním mala Mordauntová iba 25 verejných podporovateľov. Zdroj z jej volebného tímu tvrdil, že ich má až 90 a neodstúpi.

Súboj o nového lídra konzervatívcov sa začal minulý štvrtok, keď premiérka Liz Trussová odstúpila po necelých šiestich týždňoch vo funkcii. Začiatkom septembra nahradila Borisa Johnsona, ktorý odstúpil po sérii škandálov.

Johnson v pondelok (24. októbra) oznámil, že sa o post lídra opätovne nebude uchádzať. Favoritom súboja bol Sunak, ktorý mal v pondelok do 11.30 h (12.30 h SELČ) podporu 182 poslancov.

Vymenuje ho kráľ

Nový britský premiér by mal prevziať úrad v najbližších dňoch. Ešte predtým ho oficiálne vymenuje kráľ Karol III., ktorý zároveň prijme rezignáciu Liz Trussovej. Kráľ Karol III. má podľa Sky News do Londýna pricestovať v pondelok popoludní zo svojej rezidencie v Sandringhame. Je však nepravdepodobné, že by hneď po príchode prijal rezignáciu bývalej premiérky Liz Trussovej a vymenoval Sunaka.

Sunak bude prvým premiérom Spojeného kráľovstva s ázijským pôvodom, píše BBC. Narodil sa v roku 1980 v Southamptone na juhu Anglicka. Jeho rodičia však majú indický pôvod a narodili sa v afrických krajinách.

Sunak pracoval ako analytik pre investičnú banku Goldman Sachs a neskôr ako manažér hedžových fondov. Od roku 2015 je poslancom za Konzervatívnu stranu; v Dolnej snemovni zastupuje obvod Richmond v anglickom grófstve North Yorkshire. V roku 2020 sa stal ministrom financií.

V auguste 2009 sa oženil s Akshatou Murtyovou, dcérou indického miliardára. V minulosti čelil kritike v spojitosti s financiami a daňovými záležitosťami svojej ženy, dodáva AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok