Heger a Čaputová sa snažia zneužiť vraždu na Zámockej, tvrdí Blanár. Bezbrehí alibisti, reaguje na členov Smeru Budaj

ta3/Soňa Búranová, Rastislav Iliev
23.10.2022 12:21

Týždeň po útoku na Zámockej ulici poslanci hlasovali o návrhu zákona, ktorý by posilnil práva LGBTI+ ľudí. Chýbalo 16 hlasov. Ten istý parlament však útok odsúdil a prijal uznesenie, podľa ktorého sú menšiny obohacujúcou súčasťou spoločnosti. O tejto téme v relácii V politike diskutovali Juraj Blanár (Smer-SD) a Ján Budaj (OĽANO). Venovali sa aj zákonu roka - rozpočtu, ktorý je potrebné schváliť.

v_politike_33.jpg
TA3

Budaj si myslel, že za návrh zákona SaS o partnerskom spolužití zahlasuje viac poslancov. Za posunutie do druhého čítania hlasovalo len 50 poslancov. Sklamal ho však výrok Igora Matoviča, ktorý povedal, že ak by bol poslanec, za partnerské spolužitie by nehlasoval. "Je to škoda," dodal na margo sporu s Richardom Sulíkom, ktorý podľa neho mal byť dôvodom toho, prečo sa tak Matovič zachoval. 

Doplnil, že v prípade, že sa koalícia dohodne s fašistami, odíde zo svojej funkcie aj z koalície.

Rovnoprávnosť?

Blanár hneď v úvode povedal, že dúfa, že diskusia bude moderovaná. "Prijímanie legislatívy, ktorá je šitá horúcou ihlou, a ktorá je na úrovni manželských zväzkov, je podľa nášho názoru len škodenie tejto téme," uviedol podpredseda Smeru a spomenul Ústavu SR, ktorá definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy. Budaj protestuje. "Toto je bezprehý alibizmus, ste zbabelci, bezbrehí alibisti. Ako vy chcete v budúcnosti pôsobiť v politike?" vyhlásil šéf envirorezortu. "Ste politická strana, ktorá nevie kam patrí, ste iba klon Smeru a za tú minulosť sa hanbíte," dodal rozhorčene Budaj.

"Tu pretiekla krv nevinných dvoch mladých ľudí, a preto strany, akokoľvek sú zbabelé, by mali reflektovať aj také témy, ktoré len naznačovali dlhé roky," navrhol Budaj. "Každý občan SR má právo na rovnoprávnosť," dodal a Blanár reagoval: "Určite áno"

Člen strany Smer však dodal, že najskôr treba nechať orgány činné v trestnom konaní, aby tento čin vyšetrili. "No tu sa stavia tento zákon, ako keby vyriešil všetko," oponuje s tým, že návrh nezmietli zo stola, iba zaň členovia Smeru jednoducho nehlasovali. Myslí si, že Slovensko je tolerantná krajina, keďže takéto útoky sa nedejú na dennej báze. 

Dodal, že koalícia, premiér Eduard Heger a prezidentka Zuzana Čaputová sa túto vraždu, ktorá je podľa neho ohavná, snažia zneužiť, aby "vytvárali absolútne napätie". Podľa neho prístup prezidentky vnáša do spoločnosti polarizáciu. "Boli tu aj politici na muške," argumentoval a spomenul v tejto súvislosti aj Roberta Fica, ktorý mal byť na zozname strelca zo Zámockej ulice.

Budaj hovorí, že sa treba vrátiť k podstate, keďže z dôvodu extrémistických postojov voči LGBTI+ komunite aj iným menšinám bola prelieta krv. "Keby som to mal vo svojich rukách, buďte si istý, že zrovnoprávnenie LGBTI komunity by bolo už pred mnohými rokmi," vyhlásil člen OĽANO. Dodal, že vláda o tomto návrhu nemohla rokovať, keďže bol z dielne opozície, no má v pláne predložiť vlastný.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok